با اجازه ی دوستانِ با تجربه و کاربلد،
(۰۳ آذر ۱۳۹۵ ۰۶:۱۲ ب.ظ)۸_۸ نوشته شده توسط: آقا یه غذایی سراغ دارید که هرچقدر هم که بخوری ضرر نداشته باشه؟
سوالتون که مزاح بود ولی خیر! همچین غذایی وجود نداره! این رو من نمیگم پزشک ها و متخصصین میگن. حتی آب که بی ضرره یا شیر که کلی خاصیت داره رو هم نباید زیاد خورد! هر غذایی اگه در طولانی مدت، زیاد استفاده بشه هرچقدر هم مفید باشه قطعا ضرر داره و نخوردنِ خیلی از مواد غذایی هم باعث کمبود مواد معدنی و ویتامینها میشه. حتما خودتون بهتر میدونید، پس سعی کنید حتما تعادل رو رعایت کنید. این همه نعمتِ خدا، حیف نیست میخواید فقط یه غذا رو بخورید؟ البته سختیِ آشپزی و هزینه ی خرید رو انکار نمیکنیم، ولی سلامتی مهمتر نیست آیا؟ کارشناسان تغذیه و به خصوص طب سنتی هم اعتدال رو تجویز میکنند. یعنی از هر نوع غذا به اندازه مصرف بشه، نه رژیم تک غذایی. خودتون هم اشاره کردید که هرکس یه توصیه ای داشته که بیشتر هم به خاطر استفاده ی زیاد از یک نوع ماده غذایی بوده وگرنه هیچ کدوم از مواد غذایی که اسم بردید اگر اندازه مصرف بشن ضرری ندارند. با زندگیهای امروز وقتی یه کم سن بره بالا خود به خود محدودیت هایی در انتخاب مواد غذایی خواهیم داشت، پس از الان سعی کنید به قدر کافی از انواع گروههای غذایی(پروتئین، حبوبات، غلات، سبزیجات و...) حداقل در یک برنامه ی هفتگی استفاده کنید. هرچند توصیه اینه که تمام گروههای غذایی حتما هرروز مصرف بشن ولی کمتر کسی خیلی دقیق رعایت میکنه، به خصوص که اگه دانشجو باشیم و کنکور یا اهدافِ مهمِ دیگه ای هم داشته باشیم و تغذیه و سلامت بشه اولویتِ آخر زندگیمون. ولی با یه کم وقت و حوصله میشه تا حدودی (حداقل هر یکی دو هفته) انواع مواد غذایی رو مصرف کرد. هرچقدر هم سرتون شلوغ باشه باید یه حداقل وقتی رو بذارید و یا از رستوران غذا سفارش بدید!! اگه به غذا درست کردن مثلِ یه زنگ تفریح نگاه کنید اونقدر عذاب آور نیست. مثلا همراه با دیدنِ فیلم، گوش دادنِ موسیقی یا حتی وقتی یک کتاب کنار دستتون بازه میتونید بعضی از کارها رو پیش ببرید. یه راهکار خوب اینه که جمعه ها چند ساعت وقت گذاشت و برای چند روز غذا آماده کرد.
یه چند مورد غذای تقریبا" آماده و یا با پخت ساده به ذهنم رسید که میشه بهشون فکر کرد، البته به سرعت و راحتی غذاهایی که نام بردید نیستند و حتما اگر در استفاده شون افراط بشه، خیلی سالم هم نخواهند بود:
- از سبزیجاتی مثلِ کدو، بادمجان، کلم بروکلی، هویج، سیب زمینی و... (به صورت سرخ شده نه چندان سالم) و یا بخارپز و آب پز همراه با آبلیمو و سایر طعم دهنده ها (بسیار سالم) استفاده کنید. دوست داشتن این مدل سبزیجات شرط مهمیه که اگه کسی کلا با سبزیجات مشکل داشته باشه این گزینه حذف میشه. و اینکه بعضیهاشون مثل بروکلی شستشوی مناسب و دقیق هم لازم دارند. ولی نسبتا" ساده و سریع آماده میشن. کدوی سرخ شده با نون و همراه ماست هم خاصیت داره و هم سریع و خوشمزه است. نسبت به گزینه های بعدی این گزینه با توجه به اینکه گویا نمیخواید وقتِ زیادی صرف کنید و طعم غذا هم خیلی براتون مسئله نیست، به نظرم بهترین و سالم ترین گزینه است. تقریبا گیاه خوار بشید!
- تخم مرغ اگر هفته ای یکی دو تا مصرف بشه ضررهایی که میگن کمتر به وجود میاد، پس حذفش نکنید. البته که قابل حذف هم نیست! ولی میشه به جاش گهگاهی از حبوبات استفاده کرد. میتونید خودتون با زمان کمی ترکیبات اولیه ی یک خوراک ساده (مثلِ عدسی یا لوبیا) رو تو قابلمه بریزید و بذارید بپزه. البته بعد از خیس کردن حبوبات. لازم نیست در طول چند ساعت زمان پخت، مدام بالا سر غذا بایستید فقط حواستون باشه که غذا ته نگیره!
که اون هم با یکی دو بار تجربه راحت دستتون میاد که چه زمانی لازمه چک کنید تا با صرف وقت کمتر از سوختن غذا پیشگیری بشه!
- با سیب زمینی میشه غذاهای متنوعی درست کرد. هر ترکیبی از سیب زمینی معمولا خوشمزه و نسبتا هم سالم و مغذی درمیاد که البته وقت بیشتری میبره. با سرچ تو نت انواع غذا با سیب زمینی رو پیدا میکنید.
- غذاهایی مثل کوکو و کتلک شاید یه کم قلق داشته باشن و وقتگیر باشن ولی مغذی اند. کوکو سیب زمینی که خیلی ساده است، کتلت هم همینطور! گوشت چرخ کرده ی آماده رو هم میتونید از فروشگاههای معتبر تهیه کنید! فقط رنده کردنِ پیاز یه ذره سخته! میتونید یکبار وقت بذارید(مثلا همون روزهای تعطیل که گفتم) و این مدل غذاها رو درست کنید و برای دو سه روزتون غذا داشته باشید. چون تنوع براتون مهم نیست، پس اشکالی نداره چند روز پشت سر هم یه مدل غذا بخورید! البته باز هم توصیه ی پزشکی اینه که غذایی که بیشتر از ۳ روز مونده رو مصرف نکنید. مگر در فریزر نگهداری شده باشه.
- به جای نون و پنیر و سبزی از نون و پنیر و گوجه فرنگی یا خیار استفاده کنید. بعضی ها نون و پنیر و هندونه یا انگور رو هم دوست دارند. همینطور میتونید از نون و حلوا شکری، عسل یا مربا استفاده کنید. قطعا" که طبیعی. برای مربا میتونید میوه هایی مثل سیب، به، هویج یا هر میوه ی دیگه ای که دوست دارید رو خرد کنید(هویج رو رنده کنید. دیگه اینا نکاتِ ریزِ پخت و پزه!
)، با رعایت چند تا نکته ی ساده همراه با شکر بپزید و خودتون مربا درست کنید. وقت زیادی نمیبره و اگه مقدار کافی درست کنید تا چند هفته در یخچال قابل نگهداریه. و یا گزینه ی کم زحمت تر رو انتخاب کنید که تهیه ی مرباهای آماده است. مربای به، بهار نارنج، بالنگ و آلبالوی برندِ "بَدر" رو پیشنهاد خوبی میدونم ولی اصولا مواد غذایی آماده، پُر شکر و مضر هستند. ولی شاید هفته ای یکی دو بار برای صبحانه یا شام گزینه ی بدی نباشند.
- * گزینه ی نه چندان مناسب: از کنسروهایی مثل تن ماهی (حتما ۲۰ دقیقه جوشانده شود! بعضا" دیده شده نجوشونده مصرف میکنند!) یا غذاهای آماده ای مثلِ انواع خورشت ها و خوراکها که فقط گرم کردن یا جوشوندن لازم دارن یا غذاهای فریز شده مثلِ ناگت گوشت یا مرغ، فیله ی مرغ، ماهی، میگو، فلافل، انواع کوکوها و... که تقریبا اکثر سوپرمارکتها و فروشگاهای بزرگ دارن هم چند هفته یکبار میشه استفاده کرد. برند "هانی" رو برای غذاهای آماده و برند "کاله" رو برای غذاهای فریز شده، پیشنهاد بدی نمیدونم. حتی انواع کبابها هم به این شکل موجوده. البته این گزینه هزینه اش بیشتر از سایر گزینه هاست و استفاده ی مکررش توصیه نمیشه، چون به هرحال غذای آماده ی کارخونه ای اند. فکر کنم همون غذاهایی که میخوردید بهتر از این پیشنهادهای ما بود!
- * گزینه ی تکمیلی: به شخصه شیر، شیر کاکائو، آبمیوه، چای، نسکافه و... به همراهِ کیک، بیسکوییت، شکلات و... رو هم یک وعده ی غذایی کامل میدونم!
نه تنها برای صبحانه که برای شام و حتی ناهار! که البته پزشکان و اغلب مردم نمیپسندن و حتما ضررهاش بیشتر از قارچ و تخم مرغ و پنیره ولی سریع و راحت و بی دردسره!
تنقلاتی مثلِ انواع مغزها (بادوم، بادوم زمینی و...)، انجیر و توت خشک و میوه هم غذا نیستند ولی بد نیست به عنوان میان وعده استفاده بشن.
دیگه گفتم در حدِ سوادمون، یه پکیجِ کاملِ تغذیه ارائه شده باشه! هرچند خودم خیلیهاشو رعایت نمیکنم! احتمالا ایراداتی هم بهش وارده که دوستان اصلاح خواهند کرد.
ان شاء الله که سلامت باشید.