برای من سال خوبی نبود.
شاید برای شما که دانشجو بودید خیلی وقایع سال ۹۱ بجز گرانی بچشم نیومد ولی عوارض مشکلات این سال خیلی بیشتر از گرانی دو سه برابری پراید و پسته و .... بود.
آخر سال ۹۱ فکر میکردم این سال چه سال بدی واسه من بود. هر کاری دست زدم یک اشکالی پیدا کرد. یعنی اگه کاری نمیکردم وضعم خیلی بهتر بود. در یک آزمایشگاهی که کار میکردم از حدود ۲۲-۳ نفر ۱۸ نفر قرار دادشان تمدید نشد و باهاشون تسویه حساب شد.
در ایام عید هر کی را دیدم تقریبا" همین وضع را داشت. البته بعضی که املاکی داشتند یا وام گرفته بودند خیلی راضی بودند. بعضی دوستام میگفتند وام از بانک گرفته اند واسه خرید ملک و حالا خیلی خوشحالند که قیمت ملک چند برابر شده و بانک بشدت ضرر کرده.
حالا برای امثال من که براشون مهمه از کارهای مورد علاقه اشون پول دربیارند و علاقه ای هم به دلالی و خرید و فروش نداشته و ندارند بکنار، ولی اگه این حس مثل سال ۹۱ برای تعداد بیشتری ایجاد بشه که بجای تاسیس یک محل کار میشه پولش را براحتی با خرید یک تکه زمین ظرف یکسال دوبرابر کرد و دردسر دارایی و مالیات و سر و کله زدن با پرسنل و استرس انجام کار سر موقع و لزوم مطالعه و به روز بودن و رقابت و ..... نداشت ، واقعا" چه بر سر این مملکت میاد.
دوستی میگفت ما شرکت تولید گیم زدیم. کار خاصی هم نکردیم ولی اوایل سال وامی گرفتیم که خیلی عالی بود.
آشنایی میگفت اواخر سال ۹۰ برای طراحی و ساخت یک سیستم در کارخانه ای در چهارمحال بختیاری قرار دادی بستم .آبان ۹۱ تمام شد. کلی ضمانت داده بودیم وگرنه فسخ قرار داد بهترین کار بود. میگفت ما چند نفر بودیم که جمعا" ۸۰ میلیون ضرر کردیم. یعنی اگه ده ماه کاری نکرده بودیم و استراحت میکردیم ضرر نمیدادیم.
باز دوست دیگری داشتم که تونسته بود بابت تجاری سازی اختراعش از یک پارک فنآوری ۱۵۰ میلیون اوایل سال وام بگیره و میگفت خیلی شانس آوردم که فقط ۳۰ میلیونش را خرج پروژه کردم.
اتفاقات سال ۹۱ زیاد ربطی به تحریمها هم نداشت.نه اینکه اصلا" نداشت . مدیریت غلط سال ۹۱نتایج خودش را نشان داد.
مطمئنا" چند سال طول میکشه تا اسیب اقتصادی وفضای روحی که بر کار و صنعت مملکت در سال ۹۱ ایجاد شد عوض بشه و باز بعضی علاقمند بشن که سرمایه شون را بیارن در کار .مطمئنم که شرایط ایجاد شده خیلیها را از سرمایه گذاری و ایجاد موقعیتهای شغلی منصرف کرد.
عدالت اقتصادی و کسب درآمد بر حسب علم و تجربه هم از پایه های اقتصاده . البته اونهایی که پول بیشتری دارند و درآمد بیشتر باید در جامعه جزء استثنائات باشند ولی سال ۹۱ بعضی که سرمایه آنچنانی نداشتند را هم بشدت پیشرفت داد.مثلا" اینکه یک استاد دانشگاه با تحصیلات آنچنانی درآمدش در ماه کمتر از هزار دلار باشه و یک دلالی ساده درآمد بیشتری داشته باشه یعنی به هم خوردن ثبات منطقی در همه چیز. یعنی فرار مغزها . یعنی ناامید شدن قشر تحصیلکرده و یعنی خیلی چیزای دیگه . مثلا" درآمد یک دفتر ۱۲ متری آژانس املاک را مقایسه کنید که در سال ۹۱ چند برابر درآمد یک کارگاه تولیدی یا بعضی شرکتهای تولیدی شد.
امیدوارم اتفاقات تلخ سال ۹۱ برای بازار کار و سرمایه مملکت ما تکرار نشه .
نمیخواستم این حرفها را بزنم ولی ...