بسیاری بر این باورند که هر طور به زندگی نگاه کنی، زندگی با همان دیدگاه جلو میرود و هر چه دید مثبتتری به زندگی داشته باشی، موفقتر خواهی بود.
نمیدانم قصه شاگردهای ممتاز کنکور را خواندهاید یا نه؟! شاید خوانده باشید! و اگر اینطور است، حتماً به این جمله یا شبیه به این جمله از آنها برخوردهاید که: «من میدانستم شاگرد ممتاز میشوم!» حتی بعضی از آنها، رتبهای که قرار بوده به دست بیاورند را میدانستهاند. چرا؟ چون خیلی باهوش و فوقالعادهاند؟ چون غیبگو هستند؟ نه! هیچکدام از اینها نیست، بلکه فقط آنها تلاش میکنند و در عین اینکه تلاش میکنند، اعتماد بهنفس دارند! آنها اعتماد بهنفس دارند که حتی رتبه قبولی در کنکورشان را قبل از اعلام نتایج میدانند.
اما شما چی؟ شما هم اعتماد بهنفس دارید یا نه؟ مدام با خودتان فکر میکنید: «من استعداد کافی ندارم، ذهنام خوب کار نمیکند، همهچیز مدام از ذهنام میپرد» و هزار حرف و سخن دیگر که در خلوت با خودتان میگویید! با گذشته کاری نداریم، اما میخواهیم در این زمان، کمی با هم اعتماد بهنفس داشتن را تمرین کنیم. چگونه؟ عجله نکنید با من بیایید تا برای شما بگویم:
۱) معنی اعتماد به نفس: روانشناسها و جامعهشناسها، تعریفهای زیاد و کاملی درباره اعتماد بهنفس مطرح کردهاند که ما با هیچکدام از آنها کاری نداریم، در عین حالی که از همه آنها نتیجه میگیریم: «اعتماد بهنفس یعنی خود را قبول داشتن!» آیا شما خودتان را قبول دارید؟ اگر جوابتان نه است، چرا؟ شاید میگویید:
۱) چون استعدادم به اندازه فلان همکلاسیام نیست.
۲) چون پدر و مادرم همیشه من را ضعیف میدانند.
۳) چون هیچ کاری را نمیتوانم درست و اصولی انجام دهم.
۴) چون دست و پایم را در مواقع حساس و ضروری، گم میکنم!
اگر به چنین دلایلی فکر میکنید اعتماد بهنفس ندارید، سخت در اشتباه هستید و میتوانید در زمانی کوتاه، تبدیل به فردی قوی شوید که اعتماد بهنفس لازم را برای انجام کارها دارد. چگونه؟! این نکتهها را با دقت بخوانید و به خاطر بسپارید.
۲) بدانید هیچکدام از ما کامل نیستیم. نقطه ضعف من در درس ریاضی است، نقطه ضعف شما در هندسه، آن دیگری در شیمی، فیزیک و خلاصه، همه ما یک نقطه ضعف داریم! اما این دلیل نمیشود که مدام به خودتان سرکوفت بزنید، بلکه این نکته تنها به شما اعلام میکند که: تو باید درس فیزیک را بیشتر بخوانی، من ریاضی را و دیگری شیمی را و...»
۳) در امتحانهای آزمایشی، مدام رتبههای پایین میآورم! و این موضوع باعث شده است، اعتماد بهنفسام را از دست بدهم. کافی است سری بچرخانید و به نتایجی که دیگران هم بهدست آوردهاند، نگاهی بیندازید! خیلیها موقعیت شما را دارند و خیلیها از نتیجه کنکور آزمایشی که دادهاند، ناراضیاند و حتی نتیجه بدتری از شما بهدست آوردهاند. اصلاً کنکور آزمایشی یعنی همین! یعنی فرصتی برای آزمون و خطا.
۴) پدر و مادرم مرا قبول ندارند. البته در این موضوع با شما همدردی میکنم. اما باید بدانید این خود شما هستید که بیش از هر کس دیگری باید خودتان را قبول داشته باشید! به فرض اگر پدر و مادرتان هم باعث عدم اعتماد بهنفس شما شدهاند، شما روی مواردی که میگویند، متمرکز شده و به آنها ثابت کنید که میتوانید. مثلاً میگویند: «تو هیچ وقت در درس فیزیک نمره خوبی نیاوردهای.» شما سعی خودتان را بکنید تا در امتحان بعدی، نمره بالاتری بگیرید. حتی ۵/۰ نمره بالاتر هم میتواند به آنها ثابت کند که اگر بخواهید، میتوانید!
۵) امید بخش باشید! صبح که از خواب بیدار میشوید، جلوی آینه که میروید، به خودتان سلام کنید و بگویید: «من میتوانم به هر چیزی که میخواهم برسم. تنها باید تلاش کنم!» قول میدهم اگر روزی حداقل ۵ بار آن هم در زمانی که خسته و دلزده هستید، این جمله را با خودتان بگویید، باعث کلی تغییر در خودتان میشوید.
۶) دستتان را بالا بگیرید! وقتی معلم سؤالی میپرسد و شما با خودتان فکر میکنید جواب را تا حدودی بلد باشید، نترسید! دستتان را بالا بگیرید و مطمئن باشید که شما هم میتوانید مثل شاگرد ممتازها، جواب درست را بلد باشید!
۷) خجالت نکشید. اگر دستتان را بالا گرفتید، جواب اشتباه دادید، در امتحان نمره خوبی نگرفتید، اما مطمئن هستید که با تلاش بیشتر میتوانید وضعیت خودتان را از اینکه هست، بهتر کنید! کافی است در طول روز، گاهی چشمهایتان را ببندید و با خودتان روزهای خوب را تصور کنید! تصور کنید در کنکور، رتبه بسیار خوبی آوردهاید! نفر چهارم کنکور چهطور است؟
۸) خدا را یاد کنید! نکته آخر، مهمترین نکته است. عدم اعتماد بهنفس، ریشه در یک بار اشتباه درباره خودتان دارد. پس خودتان را باور کنید! چرا؟ چون خدا شما را آنقدر دوست داشته که آفریده ؟؟؟ باشید! هر وقت احساس ضعف و ترس کردید، هرگاه از خودتان ناراحت بودید، دستتان میلرزید و نگران بودید، خدا را به یاد آورید. از او بخواهید که به شما کمک کند و فراموش نکنید که خدا همیشه و در همه حال ناظر و شاهد بندگانش است، مخصوصاً بندگانی که مثل شما تلاش میکنند تا موفق باشند. حتماً این جمله را شنیدهاید که میگویند: «از شما حرکت، از خدا برکت»، پس ترس به دلتان راه ندهید و مثل یک شاگرد ممتاز که میخواهد امسال در کنکور یک رتبه بالا بیاورد، باشید!