(۱۴ مرداد ۱۳۹۰ ۰۵:۱۰ ب.ظ)blackhalo1989 نوشته شده توسط: البته منبع برای TeX تو اینترنت زیاده و من شنیدم یاد گرفتنش برای ما که برنامه نویسی کردیم راحته ولی یه کم توضیح هم راجع بهش مفیده. مثلا فرق TeX و LaTeX و XeTeX چیه؟یا منابع خوب مخصوصا برای شروع یادگیریش.
مخصوصا راجع به فارسی نویسی تو TeX میشه حرف های خوبی زد.
اگه تا به حال مقالات یا کتاب هایی رو که با لاتک و تک حروف چینی شدن رو خونده باشین واقعا از نظر ساختار خیلی اصولی طراحی شدن و این قضیه مخصوصا برای مقالات لاتین خیلی خودشو بیشتر نشون میده سعی میکنم چند تا مقاله هم که به این سبک حروف چینی شدن رو بزارم
در کل کار با تک یک کم در اول کار مشکله و لی با انجام دادن چند نمونه کار ادامه راحته در ضمن واسه کسی که می خواد مقاله بده زیاد نیاز به درگیر شدن با این مباحث نیست اما دونستن این مطالب هم خوبه
در زمینه پارسی هم کار های خوبی صورت گرفته که راجع اون خیلی ابزارها وجود داره و یک سری ایرادها و کمبود هایی که در این زمینه وجود داشته رو حل کردن
من در ابتدا یه مقدمه میگم که بچهها با این ابزار آشنا بشت و بعد یه سری مطلب دارم که اونارو آپلود میکنم که خیلی جامع و کامل این ابزار هارو معرفی کردن:
مقدمه ای درباره ابزار های حروف چینی مقالات و کتاب ها
تاریخچه:
در سال ۱۹۶۹ نخستین جلد از کتاب کانوت تحت عنوان «هنر برنامه نویسی کامپیوتری» به چاپ رسید. این کتاب با سیستم مونوتایپ که ریشه آن به قرن نوزدهم میلادی برمی گردد، حروفچینی شده بود و صفحات و متن آن به صورتی شکیل و قابل قبول به چاپ رسیدند. اما هنگامی که در سال ،۱۹۷۶ ویرایش دوم جلد دوم این کتاب آماده چاپ شد، تمام کتاب باید از نوحروفچینی می گردید؛ چراکه فناوری مونوتایپ تقریبا منقرض شده و جای خود را به روش های فوتوگرافیک داده بود. از این رو فونت هایی که در حروفچینی جلد اول کتاب به کار رفته بود، دیگر در دسترس نبود. کانوت در سیام مارس ۱۹۷۷ نسخه پیش از چاپ کتابش را دریافت کرد، و حروفچینی آن را بسیار بد و نازیبا دید. در همین دوره بود که وی برای نخستین بار خروجی یک سیستم حروفچینی دیجیتالی را مشاهده کرد که کیفیت بالایی داشت و به صفحه بندی دیجیتالی علاقمند شد. نسخه پیش از چاپ کتاب خودش که حروفچینی و صفحه بندی بسیار ناامیدکننده ای داشت، انگیزه نهایی را به وی داد تا مشکل حروفچینی را به شکل ریشه ای حل کند و سیستم حروفچینی خودش را ایجاد کند. در سیزدهم ماه می سال ۱۹۷۷ وی یادداشتی نوشت که در آن خصوصیات اصلی TeX را تعیین کرده بود. کانوت تصمیم گرفت سیستم حروفچینی خود را در تعطیلات دانشگاهی سال ۱۹۷۸ تکمیل کند، اما پایان این کار تا سال ،۱۹۸۸ یعنی بیش از ده سال بعد به طول انجامید.
ظهور LaTeX
تک با همه مزایایی که دارد، برای استفاده گسترده و کاربرپسند دارای یک مشکل اساسی است: تک یک زبان برنامه نویسی واقعی، گسترده و مشکل است که یادگیری و به کارگرفتن آن برای کاربران عادی پرزحمت و غیراقتصادی است. LaTeX (بخوانید: لی تک) که در سال ۱۹۸۴ توسط Leslie Lamport به وجود آمد، در واقع تکمیل تک بود؛ با همه چیزهایی که لازم بود به آن اضافه شود تا به محصولی قابل استفاده برای عموم تبدیل گردد. تعداد زیادی امکانات امنیتی و پیغام های خطا، همچنین قالب های متن مختلف (کتاب، نامه، گزارش و...)، امکانات فراوان برای ایجاد فصل ها، بخش ها، فهرست مطالب، فهرست راهنما (Index)، فهرست منابع (Bibliographic Index) و ایجاد پیوندهای مورد نیاز برای ساختن این فهرستها در متن سند، از جمله امکاناتی هستند که در کنار سیستم حروفچینی و صفحه بندی تک، لی تک را به وجود می آورند.
● چه کسی به LaTeX نیاز دارد؟
اگر متنی که شما درصدد تبدیل کردن آن به یک سند هستید، یک یا چند مورد از خصوصیات ذیل را دارد، احتمالا برای ایجاد ساختار آن به ابزاری توانمند مانندLaTeX نیازمندید: متن به فصلها و بخش های مختلف تقسیم بندی می شود، طولانی است، ساختارهای تکراری فراوانی در آن وجود دارند، از نظر مفهومی یا ظاهری پیچیده است، حاوی تعداد زیادی تمرین جعبه متن یاساختارهای مشابه است، لازم است با دقت زیادی ساختاربندی شود، یک کپی اصلی از آن جهت ارجاعات یا چاپ های آینده مورد نیاز است، یک متن رسمی است که نیازمند توجه خاص است، کتاب، مقاله، تز یا یک راهنما است که شما شخصا می نویسید و به همین دلیل برای شما مهم است، سند شما یا دست کم بخشی از آن ممکن است در آینده دوباره ویرایش یا چاپ شود.استفاده از یک ویرایشگر متن (حتی از نوع ساده آن) برای نوشتن ساختار سند و نهایتا سپردن کار تولید خروجی نهایی به تک، بهبود عظیمی در روند کاری و چگونگی تفکر شما، نسبت حالتی که از یک واژه پرداز استفاده نمایید، پدیدمی آورد.
یادگرفتن LaTeX
لی تک اساسا زبان بسیار راحتی است و طراحان آن به ویژه به سهولتیادگیری آن توجه کرده اند. برای یاد گرفتن لی تک احتمالا سریع ترین راه این است که یکی از جزوه های آموزشی رایگان لی تک را از اینترنت دریافت کنید و در طول یک یا چند روز آن را مطالعه کنید و تمرینها را انجام دهید. یادگیری لی تک معمولا تجربه لذت بخشی است و در پایان دوره آموزشی کوتاهتان، زبانی را یاد گرفتهاید که توانایی بالایی در ایجاد و مدیریت اسنادتان به شما می دهد و از بسیاری از دردسرهای کار کردن در محیط های واژه پرداز نجاتتان می دهد. پس می توانید همین الا ن شروع کنید!
که من یه کتاب در همین زمینه به زبان پارسی دارم و اونو آپلود میکنم خیلی کامل آخرین نسخه LaTex رو توضیح داده با جزئیات