سلام
خیلی از دوستان تو این مدت به من لطف داشتند و درخواست کرده بودند که اگه کمکی از دستم برای این بازه زمانی بر می آید انجام بدم. قبل از هر چیز خواستم از لطف همیشگی این دوستان تشکر کنم.
علت این که این همه تاخیر افتاد این بود یکیش به دلیل مشغله زیاد من در این روزها میباشد و یکی دیگش این بود که خواستم ببینم نتایجی که تو تاپیکی که یکی از دوستان راجع به برنامه ریزی زده بودند، رو بررسی کنم و نظرات باقی دوستان رو هم بخونم. بسیاری از دوستان راهنمایی های بسیار جالبی داشتند که نقاط مشترکی با این چیزهایی که من میخوام بگم داشت که پیشنهاد میکنم حتما قبل از مطالعه این تاپیک یه بار به اون تاپیک سر بزنید.
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
قبل از این که به تشریح روشی که برای این یک ماه و نیم باقیمانده میخوام پیشنهاد بدم ، بپردازم این رو دوست دارم بگم که این روش کامل ابداعیه خودم هست و از روی هیچ کتاب و ماخذی استخراج نشده است. بنابراین هیچ تضمینی نمیدم که حتما جواب بده اما با توجه به تجربیات شخصی من در زمینه کنکور و دوستانی که در سال گذشته قسمتهایی از آن را اجرا کردند و اشکالاتی را در این روش یافتند و با هم فکری آنها این اشکالات را برطرف کردیم حس میکنم الان به اون مرز پختگی رسیده که قابل ارائه باشه. البته خوشحال میشم اگر دوستان نظرات خودشان را در این مورد با من در میان بگذارند. به هر حال اون چیزی که در اینجا ارائه میدم خیلی کلیه و طبیعتا هر کس باید با شرایط خودش اونو وفق بده. و من نیز یه انسانم مثل همه شما و بدیهتا اشکالاتی در کارم وجود داره.
در تاپیک قبلی در مورد مقوله ای به عنوان مسیر یادگیری صحبت کرده بودم که تو این تاپیک از اون استفاده میکنم.
اما از حاشیه جدا بشیم بریم سر اصل مطلب.
خیلی وقت قبل در تاپیکی مجزا در مورد مراحل موجود در کنکور به صحبت پرداخته بودم. دوستانی که تاپیکهای من رو در مانشت دنبال کردند میدونند منظورم اون سه مرحله ای میباشد که گفته بودم در چرخه عمر کنکور وجود دارد. مرحله اول تابستان بود که هدف در آن مطالعات ابتدایی و رفع مشکلات پایه ای بود. مرحله دوم پاییز بود که هدف در آن وفق دادن خود با آزمون های آزمایشی و پوشش حداکثری مطالب کنکور بود. اما مرحله سوم که دی ماه و بهمن ماه میباشد بنا به دلایلی با دو مرحله قبلی تفاوت بسیار عمده ای داره.
اول اینکه تو این مرحله مثل مرحله های قبلی دیگه برنامه مدونی(مثل برنامه ازمونهای ازمایشی) در پیش رو نداریم تا تکلیف خودمان را بدانیم . و دقیقا بین زمین و آسمان معلق مانده ایم. با یه اشتباه میتونیم سقوط کنیم و با کمی تلاش ممکنه به عرش برسیم.
دومین این که به دلیل فرصت کم باقی مانده تا کنکور دیگه فرصت اشتباه کردن نداریم و باید تلاش حداکثری خودمان را بکنیم تا بتوانیم بهترین بهره رو از زمان و انرژِیمان ببریم
و در آخر این که این دوماه همان حکم یه هفته فرجه قبل امتحان ها رو داره. اونی که طبیعتا تو طول ترم درس خونده تو دوران فرجه راحت تر هست ولی اونی که درس کمتر خونده باید تو دوران فرجه زحمت بیشتری بکشه... ضمن این که خاصیت شب امتحانی رو داره و جمع کردن اون همه درس تو یه مدت زمانی کم شاید کار خیلی دشواری باشه
و نکته اصلی همیشه این بوده که به سرانجام رسوندن یه کار و تمام کردن یه کار خیلی خیلی دشوارتر از شروع کردن میباشد. برای همین سختی این مرحله رو دوچندان میکنه
اما برای این مدت باقیمانده واقعا باید چه کنیم؟
اولین کاری که باید بکنیم و در واقع مهمترین کار اینه که از وضعیتمون آگاهی کامل پیدا کنیم. در واقع تا ندانیم کجای کار هستیم اصلا نمیتونیم برنامه ای بریزیم که به کجا برسیم. برای مشخص کردن وضعیت من روشی رو پیشنهاد میدم که هم ساده و قابل فهمه و هم نه کاربردی .
در ابتدا باید سطح خود را تو هر درس مشخص کنیم. برای این کار باید هر کدام از درسها را به مباحث مختلف تقسیم کنیم و راجع به هر کدام از مباحث به صورت جداگانه سطح خود را مشخص کنیم. این مباحث میتواند همان عنوان فصول کتابی باشد که مطالعه کردیم. البته برای بعضی درسها این مباحث کاملا مشخصه. مثلا تو طراحی الگوریتم مباحث عبارتند از: مرتبه ها، تقسیم و حل، حریصانه، برنامه نویسی پویا، گراف، عقب گرد و NP یا برای سیستم عامل میتونند این موارد باشند: مفاهیم سیستم عامل، زمان بندی، همزمانی (سمافور و مانیتور و ..)، بن بست، حافظه حقیقی، حافظه مجازی، مدیریت دیسک
سپس باید مکانیزم نمره دهی داشته باشیم تا بر مبنای اون بتونیم وضعیت خودمون رو در این مباحث مشخص کنیم. باری این کار سطوح تسلطی را برای هر درس تعریف میکنیم. سطوحی که به ازای هر فصل تعریف میکنیم به صورت زیر میباشد.
سطح ۰: یعنی این که کلا هیچ اطلاعی راجع به اون مبحث نداری و اصلا مطالعه نکردی اونو
سطح ۱: یعنی این که مطالب مرتبط با اون مبحث رو مطالعه کردی ولی تستی در مورد آن نزدی و صرفا با مباحث مطرح در تاپیک مد نظر آشنایی داری و آنها رو فهمیدی ولی قابلیت حل مسئله نداری.
سطح ۲: یعنی تستهای کنکوری مرتبط با آن مبحث خاص را حل کردی و تسلط خوبی روی آنها داری.
سطح ۳: یعنی قابلیت تحلیل اون مبحث رو داری و میدانی کدام مباحثش مهم تره و کدوم کمتر تست اومده. نوع تستهایی که میاد از اون مبحث رو اشنایی کامل داری (با حل تستهای مختلف کنکورش) و میتونی اگه تستهایی با اندکی تغییر نسبت به تستهای کنکور بدهند حل کنی.
و بالاخره سطح ۴: یعنی به اصطلاح اون مبحث رو قورت دادی. به قدری تسلط در اون مبخث داری که با احتمال بالای ۸۰ درصد قادر به پاسخ گویی به هر تستی در اون مبحث هستی.
وقتی نمرات مربوط به هر مبحث در هر درس رو مشخص کردی با جمع اون نمرات میتونی نمره مربوط به هر درس خودت رو بدونی. حتی میتونی نمره مربوط به دروس مشترک رو بدونی نمره مربوط به ریاضیات رو بودنی و ... از طرف دیگه باید مشخص کنیم که تهش قراره به کجا برسیم. مثلا کسی که میخواد تو مشترک ایتی حداقل ۵۰ درصد بزنه باید جمع نمره هاش به ۱۴ یا ۱۵ از ۲۰ برسه. (تو حالت بدبینانه) و تو حالت خوش بینانه شاید ۱۲ ۱۳ هم کافی باشه. به همین نسبت برای هر درس هیمن گستره ها ممکنه وجود داشته باشه.
در واقع شما وقتی نمرات مربوط به دروست استخراج شد یه بیلان کاری خوبی از خودت و عملکرد تا کنونت داری. و کاری که باید بکنی اینه که تعیین کنی به کجا قراره برسی. یعنی میدونی نقاط قوتت کجاست نقاط ضعفت کجاست . میدونی رو چه مباحثی تسلط بیشتری داری و رو کدومها باید بیشتر کار کنی. به عبارت بهتر میدونی کجاها رو باید تقویت کنی کجاها رو بیخیال بشی و کجاها رو در سطح خوب نگه داری. البته قبلا هم میدونستی اما حالا دقیقتر میدونی.
مرحله بعدی اینه که برنامه بریزیم تا این نمرات خودمون رو ارتقا بدیم یعنی نوبت اینه که یه برنامه بریزیم برای این که نمراتمون رو از صفر برسونیم به ۱ از ۱ به دو از دو به سه و احیانا تو بعضی مباحث از ۳ به ۴/
قبل از اون لازمه که تذکر بدم که برای رسوندن خودتون از صفر به یک مسلما به زمان خیلی بیشتری نیاز دارید تا اینکه خودتون رو از ۱ برسونید به ۲/ به همین ترتیب برای از ۲ رسوندن خودتون به ۳ زمان خیلی بیشتری نیاز دارید تا بخواهید از ۳ به ۴ برسونید.
من در این تاپیک به برنامه ریزی کلی ارائه میدم و خیلی وارد جزئی نمیشم. سعی میکنم تو تاپیک بعدی بیشتر وارد جزئیات بشم.
به صورت کلی این طور باید بگم که تو ده پانزده روز اول دی ماه (دیگه اخرش ۲۰ دی ) باید تمرکز بیشتری روی این داشته باشید که اگر احیانا صفرهایی دارید که نمیخواهید صفر بمونند (زیرا ممکنه یه سری مباحث باشند که کلا حذفشون کرده باشیم و نخواهیم برای کنکور بخونیمشون) و میخواهید به درجات بالاتری برسونیدشون ، برنامه ریزی دقیقی برای انجام این کار بکنید. در واقع باید تمام تلاشتان رو بکنید و برنامه ای بریزید که بعد از دهم دی ماه به بعد (در حالت ایده آل و یا پانزده دی به بعد (در حالت نرمال) دیگه مطلب جدیدی برای خوندن نداشته باشید.
دو هفته یا سه هفته پایانی دی ماه رو باید بگذارید برای این که مطالبی که ۱ هستند رو به ۲ برسونید و سعی کنید سطح خودتون رو به ۲ نزدیک کنید. برای این کار بهتره که از همون روش مسیر یادگیری برای هر مبحث استفاده کنید (در
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
راجع بهش حرف زده بودم)
و از هفته اخر دی ماه (در حالت ایده آل) و یااول بهمن به اون ور باید تمام تلاشتون رو بکنید تا از ۲ به ۳ برسونید خودتون رو(حالا روشش رو بعدا توضیح میدم)
و بالاخره هفته اخر هم باید بگذارید برای انجام مرورهای نهایی و نتیجه گیریهای کلی و تست زدن یا تحلیل ازمونهای سالهای پیش که بعدا راجع بهشون صحبت میکنیم.
چند تا نکته رو در پایان دوست دارم که بگم:
اول اینکه این یه برنامه کلی برای ادمیه که همه شرایطش ایده آل هست و ترم دانشگاهی نداره و سر کار نمیره و ... اگه از این قبیل مشکلات داری شاید مجبور باشی کمی تغییر تو برنامه ات ایجاد کنی. مثلا ممکنه سقف نهاییت همون سطح ۲ باشه و نتونی به ۳ برسی.
دوم اینکه اصلا لزومی نداره برخورد مشابهی با همه درسها داشته باشید. شاید نیاز باشه برای برخی درسها به ۳ برسونی خودتو و برای بعضی ها در همون سطح ۲ باقی بمونی و برای بعضی ها به ۴ برسونی. در مورد مباحث هم همین طوره و طبیعات تمرکزتون بیشتر باید این باشه که مباحث مهمتر رو نمراتتون رو بالاتر ببرید و مباحث کم اهمیت رو در حد همون ۲ نگه داریم. تصمیم این که به ازای هر مبحث و هر درس چه کنی به خودتون ربط داره البته بعدا بیشتر راجع بهش صحبت میکنم
نکته سوم این که منظور من این نیست که در هر دوره زمانی صرفا فقط یه کاری کنی. مثلا تو همون دوره اول میتونی بعضی درسها رو از ۱ به ۲ برسونی. منظورم این بود که تو دوره اول تمرکزت بیشتر بر روی اینه. تو دوره دوم تمرکزت بر روی به ۲ رسیدن و تو دوره سوم بر روی به ۳ رسیدن.
نکته چهارم این که اگه این قدر جلو هستی که صفرهای کمی داری میتونی دوره اول تمرکزت رو بگذاری برای از ۱ به ۲ رسیدن. و اگه حتی تو خیلی از مباحث به ۲ فکر میکنی رسیدی میتونی تمرکزت رو بگذاری برای به ۳ رسیدن و یا ۲ خودت رو محکم تر کردن (یعنی تستهای کنکور رو یه بار دیگه به صورت مسیر یادگیری حل کنی تا تسلط بیشتری به دست بیاری)
نکته پنجم اینکه ممکنه این وسط ازمونهای ازمایشی داشته باشی. ازمون اواسط دی ماه رو با این روش قطعا نمیتونی با امادگی کامل بری سر جلسه ولی برای ازمون اخر دی و اواسط بهمن باید تلاش کنی امادگی خودت رو به بالاترین حد ممکن برسونی.اگه احساس میکنی ازمون اواسط دی ماه سوخت میشه میتونی سوالاش رو نگه داری و همون در پایان مرحله دومت به سوالاش پاسخ بدی
نکته ششم این که برای برنامه ریزی این که تو هر روز دقیقا رو چه درسهایی تمرکز کنی بهتره این نکته رو در نظر بگیری که جوری برنامه ریزی کنی که انرژی که میگذاری تو طول هفته تقسیم بشه و هر روز فشار یکسانی رویت بیاد. همچنین باید تمام تلاشت رو بکنی حداکثر استفاده رو از زمانت ببری.
و نکته آخر اینکه من در تاپیک بعدی تلاش میکنم تا نحوه ارتقا از هر مرحله به مرحله بعدی رو بیشتر توضیح بدم. تو این تاپیک بیشتر قصدم این بود که یه دید کلی بهتون بدم و در مرحله بعدی با جزئیات بیشتری صحبت کنم. بازم یادتون نره اولین کاری که باید بکنید اینه که وضعیت کنونی خودتون رو مشخص کنید.
موفق باشید
دوستدار شما
جهانی