راستش من اعتقادی به بهتر بودن زبان های مختلف ندارم، هر کدوم بسته به شرایطی که دارین به دردتون می خوره. معیارهای خوبی واسه مقایسه زبانها وجود نداره (مگر دامنه کاری پروژه.)
ببینید توی هر کاری نیازهای خاصی دارید، علامه دهر به معنایی که چند سال قبل وجود داشت دیگه وجود نداره، شما نمی تونید همه چیز رو بلد باشید، و یا بعد از یادگیری استفاده کنید. من خودم یه اصلی دارم که بهش می گم on demand یعنی بر اساس نیاز.
به عنوان نمونه: من هیچ اطلاعی از CSS نداشتم تا زمانی که مجبور شدم واسه سایتم استفاده کنم، و واقعاً اهمیتش رو درک کردم. هیچ اطلاعی از PHP نداشتم تا اینکه مجبور شدم ازش استفاده کنم و ... این نیازها توی پروژه های مختلف متفاوت می شه، هیچ کدام شما به Perl و یا Lisp اشاره نکردین، چرا؟ به نظرتون Ruby به چه دردی می خوره؟ آیا Silverlight الان یه ضرورته؟ چیزی از PL/SQL می دونید؟ آیا واقعاً نیازی به JQuery دارید؟ می دونید که LinQ چه کارایی می تونه بکنه؟ به نظرتون JavaScript بی خودیه؟ و ....
آیا هیچ کدوم شما می تونه توی مدت محدودی همه اینها رو یاد بگیره؟ و تازه بتونه به روز بمونه و مثلاً بتونه XHTML بنویسه، از قالب جدید طراحی فرم مایکروسافت استفاده کنه؟ سرویس های مختلفی رو بنویسه، خودش رو با نسخه های بعدی انطباق بده و ...
شاید من هم زمان کارشناسی خیلی توی این وادی یادگیری با جزئیات بودم، اما الان سعی می کنم اطلاعات abstractام رو گسترش بدم، کاری به جزئیات نداشته باشم، مثلاً بدونم که واسه طراحی یه فرم چی نیاز دارم، واسه پردازش داده های زیاد چه زبانی خوبه، نقطه ضعف فلان زبان چیه، چه چیز جدیدی وجود داره، در موقع نیاز می شه به راحتی این مفاهیم شکل گرفته را گسترش داد. توی عصر جدید نوشتار خیلی مهم نیست، بخصوص با اومدن کامپایلرهایی که همه کاری براتون می کنن، امروز تنها بحث مهم استفاده درست و منطقی از تکنولوژی مطرح هست.
پیشنهاد من اینه که تا می تونید عنواین رو یاد بگیرید و جزئیات رو فاکتور بگیرید، ذهن شما جا واسه هر چیزی نداره، نیاز نیست هر چیزی رو کامل بدونید( هر چند که کامل هم بدونید باز همیشه یه چیزی رو فراموش می کنید ).
اما نکته جالبتر اینه که مقاطع بالاتر (ارشد، دکتری) هدفشون رو به این سمت می برند که دانشجویی تربیت کنند که محقق باشه، دنیا دیگه علامه نمی خواد، براتون جالب نیست که دیگه مثل قدیمها نمی گن علامه فلانی؟
من بخوام چند چیز رو اجبار کنم که یکی خیلی خوب بلد باشه اینها رو حتماً سفارش می کنم بدونه:
با نوشتار یکی از زبانها آشنایی داشته باشه( در مایه های C و مشتقات یا جاوا یا ADA و ...).
درک درستی از شی گرایی داشته باشه.
گرامر SQL رو کامل بشناسه.
درک درستی از طراحی پایگاه دادهها داشته باشه.
بتونه توی یه تیم کار کنه، این حس که همه کاره است رو کنار بگذاره و توی قالب تیمی بره( این یکی رو من خودم ندارم! چون تنهایی هستم
)
آشنایی اندک با CSS، XML و HTML( در حد خواندن )
و نکاتی که اول مطلب گفتم.