(۰۵ تیر ۱۳۹۵ ۰۲:۴۰ ب.ظ)Milestone نوشته شده توسط: خب من مقدمه کتاب "تاریخ در گذر زمان" و این دو جلسه ویدئو رو دیدم که در زیر سعی میکنم مجموع این برداشتها و ابهامات رو به همراه پیشزمینههای قبلی مطرح کنم. با اینکه به نظر میاد توی این مورد به موضوعات مقدماتی اشاره شده اما توش خیلی بحثای مهمی هست که من دوست دارم این موارد رو به صورت جزء به جزء و ابتدا در زمینه مفاهیم "علمی" و بعد "فلسفی" و "اعتقادی" مطرح کنم
در واقع مجموع این صحبتهای مقدماتی داره این بحث رو مطرح میکنه که اگه از نظریات اولیه ستارهشناسی مبنی بر کروی نبودن (سطحی بودن) زمین و همچنین تئوری مردود شده زمینمرکزی ارسطو و بطلمیوس فاصله بگیریم، تا اوایل قرن بیستم، تصور بر این بود که هستی و ساختار کائنات از روز اول همین شکلی پدید اومد که الان هست و تا آخر هم همین شکلی خواهد بود، در واقع یعنی در لحظه صفر پیدایش، همه این کهکشانها، منظومه شمسی، ستارهها، سیارات و زمین وجود داشته و به صورت غیرمتغیر تا انتها وجود خواهد داشت. اما حدود صد سال پیش نظریهای با عنوان "مهبانگ" یا "انفجار بزرگ" یا "BigBang" مطرح شد که طبق مشاهدات مدعی بود جهان در حال گسترش یا انبساطه؛
یعنی اگه به صورت دقیق مشاهده و محاسبه کنیم میبینیم که برای مثال کهکشان x نسبت به n سال قبل به میزان فاصله d از کهکشان z فاصله گرفته و وقتی طبق منطق استدلالی و به صورت معکوس زمان رو طی کنیم (به عقب برگردیم) در واقع هستی از نظر "فضا" و نه "جرم" اشیاء در حال انقباض و نزدیک شدن اشیاء هست و بر طبق همین امر میتونیم ادعا کنیم که هستی فعلی ابتدا به اندازه یک اتم کوچیک بود و به معنای دیگه داری چگالی بینهایت و دقیقا در همین نقطهست که انفجار بزرگ پیش میاد (حدودا ۱۳/۷ میلیارد سال قبل) و به مرور زمان و بر اثر انبساط، چیزهای دیگهای (مواد مختلف، انرژیهای گوناگون و...) رو به وجود میاره. در واقع و اگه من درست برداشت کرده باشم جدا از مباحث مرتبط با برهان نظم که نمیخوام فعلا واردش بشم، داره میگه هستی و همه این مواد، ترکیبات شیمیایی و... که الان میبینیم، ابتدا از "هیچ" پدید میاد. سوال صفرم اینه که آیا منظور سازندگان مجموعه "تاریخ بزرگ" این هست که بیگبنگ از نظر علمی به صورت "تصادفی" به وجود اومد؟ چون من طبق مستندات فعلی اینطور متوجه شدم.
با درود و سپاس فراوان از دوست عزیزم بابت توجه ویژه ای که به این تاپیک داره
اول جا داره بهت تبریک بگم که ذهن پویا و پرسشگری داری
دقیقا در راستای اهداف دکتر نیری
این دو ویدئو اول مرور کلی بر اون چیزایی داره که قراره بعد ها بسط داده بشه و بیشتر راجع بهش بحث بشه و به همین دلیل سوالات زیادی رو ایجاد میکنه، من خودم در حال یادگیری هستم و نمیخوام با جواب های اشتباه موجب دور شدن شما از واقعیت بشم. منتها تا جایی که بدونم دور از ذهن و واقعیت نیس سعی میکنم جواب بدم.
نقل قول: اما نهایتا این نظریه مِهبانگ بود که توی دنیا پذیرفته شد و کل داستان منابع این تاپیک هم به عنوان پروژه "تاریخ بزرگ" بر اساس همین نظریه هست. سوال اول من اینجاست که به نظر میاد اگه بخوایم صحت مِهبانگ رو تائید کنیم، باید قانون پایستگی انرژی رو هم رد کنیم و آیا این یک پارادوکس علمی نیست؟
نظریه مهبانگ بر اساس نظریه های انیشتن بر روی نیروی گرانش بود که بیشتر به صورت فرمولای ریاضی بیان کرده بود که همین چند وقت پیش هم تونستن با ثبت نیروی گرانش به صورت تجربی ثابتش کنن واقعا نابغه ای است که نظیر نداره
ولی جزئیات اینکه این نظریات چی هستن رو بهتره از روی فیلمایی که خود دکتر کلینی و دکتر نیری مطرح کردن ببینیم چون حتی اگه بیانش هم کار سختی نباشه که هست درک اون به مراتب سختتر هست و نیاز هست که کسی که خودش در این زمینه مطالعات داره اینا رو مطرح کنه چون خودمم هنوز به درک درستی نرسیدم.
نقل قول: در واقع و اگه من درست برداشت کرده باشم جدا از مباحث مرتبط با برهان نظم که نمیخوام فعلا واردش بشم، داره میگه هستی و همه این مواد، ترکیبات شیمیایی و... که الان میبینیم، ابتدا از "هیچ" پدید میاد. سوال صفرم اینه که آیا منظور سازندگان مجموعه "تاریخ بزرگ" این هست که بیگبنگ از نظر علمی به صورت "تصادفی" به وجود اومد؟ چون من طبق مستندات فعلی اینطور متوجه شدم.
سوال دوم که اینجا برای من پیش میاد اینه که اگه این نیروها به عنوان نیروهای بنیادی طبیعت باعث اون شکافت اتم اولیه نشدن پس چه نیرویی باعث اون انفجار شد؟ چون تصور من این بود که در لحظه صفر اون چهار نیروی بنیادی وجود داشتن که بعد گرانش از اونها جدا شد ولی اینجا چیز دیگهای رو میبینم. بنابراین آیا این نیرو[ها] اولیه هم (که اینجا مشخص نکرده چی هست یا هستند) از هیچ به وجود اومد[ند]؟ اگه از هیچ به وجود اومد این یعنی اینکه باید به صورت کلی پدیده مِهبانک رو بدون هیچ پیشفرض و اثباتی و به عنوان "اصل موضوع" قبول کنیم، در صورتیکه به نظر میاد چنین چیزی به عنوان مبنای پیدایش از نظر علمی دارای اشکال هست، چون دارای علت قبلی مشخصی جز "تصادفی" بودن نیست.
راجع به این سوالا در ویدئو های آینده بیشتر بحث میکنیم.
من فکر میکنم تو فیزیک تجربی چیزی به اسم تصادفی بودن نداریم و تصادفی بودن فقط تو ریاضی مطرحه، مثلا وقتی یه تاس رو میندازی از نظر ریاضی میگیم به احتمال ۱/۶ ام یکی از اعداد رو میشه، ولی در واقعیت اینطور نیست اولا اعددی نزدیک به ۱/۶ بدست میاد و دقیقا همین عدد نیست و دوما ( که بیشتر روش تاکید دارم) مجموعه نیروها و شرایط روی رو شدن تاس تاثیر میگذارند مثل نیروی وارد شده به تاس، جنس تاس، سطحی که تاس بر روی اون میافته و ... این نگاه فیزیک به مجموعه اتفاقای طبیعیت هست که اتفاقا این ویدئوها نگاه فیزیکی دارند من خودم جواب سوالای بالا رو به طور قطع نمیدونم و ترجیح میدم در آینده راجع بهش بحث کنیم چون یه چیزایی برداشت کردم ولی میترسم اشتباه باشه و دید غلطی به شما بده.
سوال سوم هم همینطور...
مهبانگ در پارس ۰۳
نقطه آغاز «۱»
سومین برنامه از مجموعهی علمی مِهبانگ تقدیم به دوستداران و علاقمندان دانش و خردورزی،
– تاریخچهی مِهبانگ
– نیروهای بنیادین طبیعت
– نیروی ثقل(گِرانش)
– نیوتن و نظریهی گرانش
– نیروی الکترومغناطیسی
– انیشتین و نظریهی نسبیت عام
لینک دانلود:
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
مهبانگ در پارس ۰۴
چهارمین برنامه از مجموعهی علمی مِهبانگ تقدیم به دوستداران و علاقمندان دانش و خردورزی،
– هشت آستانهی(مرحله) تاریخ بزرگ
– مقایسه طول زمانی تاریخ بزرگ با عمر یک انسان(هشتاد سال)
– مروری بر ترجمه کتاب This Fleeting ورلد(دنیا در گذر، مترجم: دکتر امیر کلینی)
– آستانهی(مرحله) چهارم، حیات
لینک دانلود:
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
منبع:
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.