خوب دیگه کم کم وارد فصل پاییز شدیم. فصلی که سرنوشت خیلی از ادمها تو زمینه کنکور کارشناسی ارشد تو این فصل مشخص می شود.
پیش تر در چهار تاپیک نسبتا مفصل در مورد فصل تابستان، شرایط آن و برنامه ریزی که باید برای آن فصل داشت صحبت کردیم که به کار عده ای از دوستان امد. سعی داریم به سان همان روش در چند تاپیک مطالبی را در ارتباط با نحوه درس خوندن در فصل پاییز بیان بداریم. قبل از انیکه شروع کنیم باید بگم روش دیگری به اسم روش مز توسط دوست خوبمون جناب محید زرین کلاه معرفی شده است که شما میتوانید در صورت تمایل از اون هم استفاده کنید.
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
قبل از این که بخواهیم برای برنامه ریزی در فصل پاییز صحبت کنیم باید نکاتی را در باب ویژگی های فصل پاییز بیان بداریم. فصل پاییز از فصل تابستان متمایز هست به چندین دلیل.
۱- شروع ازمون های آزمایشی و فشرده تر شدن رقابت
فصل پاییز فصل شروع ازمون های ازمایشی میباشد. ازمونهای ازمایشی که خواه یا ناخواه جو و استرس کنکور رو در ما بیشتر میکنه. ازمونهای ازمایشی مثل یه شمشیر دو لبه میمانند و اگر درست از آنها استفاده کنیم کلی سودمند خواهند بود برای ما و اگر از آنها درست استفاده نکنیم ضررشان خیلی بیشتر از سودشان برای ما خواهد بود. این که برنامه ما باید مطابق با آزمونهای آزمایشی باشد یا خیر کاملا بستگی به استفاده ما از آزمونهای آزمایشی داره. اگر بخواهیم از مزایای ازمونهای ازمایشی بهره ببریم باید برنامه ای مطابق با آنها بریزیم ولی اگر نخواهیم بهره ببریم خوب باالطبع باید برنامه ای مطابق با شرایط خودمون بریزیم.
۲- فصل پاییز فصل بازدهی
فصل تابستان فرصتی بود تا ما همه سعی و خطاهای لازم رو بریم و تو فصل پاییز دیگه باید به یه دانش نسبی راجع به شرایط خودمون میزان توانایی هامون و نقاط قوت و ضعفمون رسیده باشیم و برنامه ای که میریزیم مطابق با آن باشد. به دلیل نزدیکی این فصل به کنکور و فشردگی رقابت دیگه فرصت اشتباه کردن تو این فصل نداریم. پس برنامه ای که میریزیم باید بیشترین مطابقت را با توانایی های ما داشته باشد
ما تو این فصل با دانشی که از فصل تابستان به دست اوردیم باید طوری برنامه بریزیم که بتونیم تلاشهایمان را به ثمر بنشانیم.
۳- دشوارتر شدن درس خواندن و برنامه ریزی در فصل پاییز
در فصل تابستان تمرکز ما بیشتر بر روی درس خواندن بود و روی خلاصه برداری و تست زدن کمتر تمرکز داشتیم. اما در این فصل علاوه بر درس خواندن باید بر روی تست زدن، خلاصه برداری و موارد دیگر نیز تمرکز کنیم. در واقع پارامترهای بیشتری به درس خواندن ما اضافه خواهد شد که همین اضافه شدن پارامترها باعث میشه کار ما دشوار تر بشه. در این فصل ما پنج مرحله خواهیم داشت. ۱- مرحله بازخورد که همان تحلیل ازمونهای ازمایشی میباشد. ۲- مرحله مطالعه که مثل تابستان هست ولی در یک زمان فشرده تر ۳- مرحله تست زنی (تستهای کنکور) ۵- مرحله رسیدن به تسلط (مثالهای کتب مرجع و سایر ازمون های ازمایشی) ۵- مرحله جمع بندی مطالعات
البته لزوما برای همه نیاز نیست که این پنج مرحله تو برنامه شان وجود داشته باشه و راجع به این مراحل بیشتر توضیح میدهیم.
۴- برابر نبودن شرایط داوطلبان با یکدیگر
در فصل تابستان تمامی داوطلبانی که خواهان شروع کردن بودند تقریبا شرایط یکسانی داشتند. تمام انها قصد شروع کردن برای کنکور داشتند و اکثرا مطالعه قبلی نداشتند. اما در فصل پاییز شرایط بسیار متفاوت میباشد. عده ای هستند که تابستان خیلی خوبی داشتند و عده ی زیادی از دروس را پوشش دادند. عده ای هستند که تابستان چندان خوبی نداشتند و جز دو یا سه درس نتوانستند باقی دروس رو پوشش بدهند. و عده ای هم هستند که تازه از فصل پاییز قصد شروع کردن دارند. تازه به اینها شروع شدن ترم دانشگاهی و فشار واحدهای دانشگاهی هم باید اضافه کرد. بنابراین برنامه ای که چیده میشود باید با در نظر گرفتن شرایط داوطلبان باشد.
حال با توجه به توضیحات بالا در این تاپیک سعی میکنیم فرضیاتی که روش ارائه شده بر مبنای ان استوار هست را بیان کنیم.
فرض یا اصل اول: شرکت در ازمون ازمایشی
فرض اول ما بر این هست که داوطلبان قصد شرکت در ازمونهای ازمایشی دارند و میخواهند از مزایای آن بهره مند شوند و یا اگر احیانا قصد ندارند شرکت کنند دوست دارند از برنامه ریزی ۲۵ درصد ۲۵ درصد استفاده نمایند و در بازه هی زمانی دو هفته ای این روند را ادامه دهند و سپس هر پنجاه درصد را یک بار مرور کنند.
فرض یا اصل دوم: دسته بندی داوطلبان
ما داوطلبان را بر حسب شرایطی که دارند به سه دسته تقسیم میکنیم.
دسته اول داوطلبانی هستند که فصل تابستان و احیانا فصل بهار را خیلی خوب درس خواندند و تسلط خوبی بر روی اقلا دو سوم درسها دارا می باشند. (یعنی دروس عزیز دردانه و دروس پر توقعشان را تا حد خوبی مطالعه کردند)
دسته دوم داوطلبانی هستند که فصل تابستان موفق شدند حداقل یک سوم و حداکثر نیمی از مطالب را پوشش بدهند و بیش از نیمی از مطالب باقی مانده هست تا در فصل پاییز مورد مطالعه قرار بدهند.
دسته سوم داوطلبانی هستند که یا از مهر ماه شروع کردند و یا اگر از تابستان شروع کردند خیلی دیر شروع به مطالعه کردند و یا بنا به مشکلاتی نتوانستند مطالعه خوبی داشته باشند و حداکثر یک سوم مطالب را مورد پوشش قرار دادند.
فرض یا اصل سوم بخش یندی برنامه
برنامه معرفی شده توسط ما از پنج بخش تشکیل شده است. در تاپیکهای بعدی میگوییم که هر کدام از دسته های معرفی شده باید کدام یک از بخشها را انجام دهند.
۱- بخش اول: بازخورد و تحلیل نتایج تلاش قبلی:
همان طور که گفتم ما برنامه ریزی مان را طبق برنامه ازمونهای ازمایشی به بازه های دو هفته دو هفته تقسیم میکنیم. توی این دو هفته، روز ابتدایی همواره باید به تحلیل نتایج ازمون بگذره. یعنی باید بررسی کنیم که چه سوالهایی را درست زدیم، کدامها را میشد بزنیم ولی به دلیل روش نادرست مطالعه و یا عدم تمرکز نزدیم و کدامها رو باید بیخیال میشدیم ولی سر جلسه زدیم. این تحلیل معمولا با پاسخنامه تشریخی ازمون انجام میشود و کارنامه ما. این تحلیل از این منظر ضروری هست که میتونه بازخوردهای نسبتا درخشانی نسبت به وضعیت ما در آینده به ما بدهد. مثلا یکی از نتایج آن میتواند این باشد که ما به دلیل کم تست زدن تسلط کافی روی درسها نداریم. و یا میتواند این باشد که در یک مبخث خاص نمیتوانیم سوالاتش رو جواب بدهیم (مگر این که اسون باشد)بنابراین خیلی رو اون مبحث سرمایه گذاری نکنیم. و کلی نتایج دیگر. در مورد تحلیل ازمون سعی میکنیم در تاپیک های بعدی بیشتر صحبت کنیم. اما حداکثر زمانی که به تحلیل ازمون باید اختصاص بدهیم یک روز هست. مثلا روز شنبه صبح میتونه زمان مناسبی برای این کار باشد.
۲- بحش دوم: فاز مطالعه
در این فاز تمرکز ما بیشتر بر روی مطالعه مبحثهایی میباشد که باید برای ازمون بعدی پوشش بدهیم. با توجه به نوع دسته، ممکن است مجبور شویم مباحث را اولویت بندی کنیم و در هر ازمون بخشی از مطالب ان را پوشش دهیم و بخشی را به ازمون پنجاه درصد موکول کنیم. البته در مورد این بیشتر صحبت خواهیم کرد. در فاز مطالعه روش ما به مانند همان روشی هست که در تابستان استفاده کردیم. یعنی مطالعه دو یا سه درس در روز و با استفاده از مرتب سازی بر حسب انرژی. یعنی درسهایی که بیشترین انرژی را میگیرند در ساعات پر انرژی و بالعکس. با توجه به حجم مطالبی که باید مطالعه کنیم روش های برنامه ریزی ما متفاوت خواهد بود. در مورد این که چقدر به مطالعه باید اختصاص دهیم بیشتر صحبت میکنیم.
بخش سوم :فاز تست زنی
در این فاز تمرکز ما بیشتر بر تست زنی مطالبی میباشد که در فاز قبلی مطالعه کردیم. مرجع تست زنی ما اغلب تستهای کنکور میباشیم. در انی فاز نیاز نیست تا تمامی تست های مباخث را پوشش بدهیم برای تست زنی سعی میکنیم بیشتر از روش مسیر یادگیری استفاده نماییم. یعنی تستهای مرتبط با هر مبخث را از بین تستها شکار کنیم و پشت سر هم بزنیم تا روی مبحث تسلط پیدا کنیم. در واقع روش تست زنی ما بیشتر به صورت مبحث به مبحث خواهد بود. این که چقدر از تستها را پوشش بدهیم بستگی به این داره که تو کدوم دسته باشیم و نیز بستگی به درسش داره. دروس عزیز دردانه را تلاش میکنیم بخش بیشتری تست پوشش بدهیم تا دروسی که کمتر میخواهیم بزنیم. در ارتباط با روش تست زنی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
بخش چهارم : فاز تسلط
این فاز ویژه ان کسانی هستند که میخواهند رو یه سری مطالب از یه سری دروس به تسلط کافی برسند و حل تستهای کنکوری انها را ارضا نمیکند و میخواهند تسلط خود را به حدی برسانند که اگر آنها تستی رو نزنند سایرین هم نتوانند ان تست را بزنند. منابع مختلفی برای رسیدن به تسلط بیشتر وجود داره. از مثالهای کتب مرجع بگیر تا سوالهای با کیفیت خوب ازمونهای ازمایشی دیگر که امسال برگزار شده اند (و یا پارسال برگزار شده اند) و تا تمرین های دانشگاه های برتر دنیا که در اینترنت منابعش موجود هست و یا بعضی کتب حاص تو بعضی دروس (مثل کتاب ۶۰۰ مسئله دکتر قدسی تو ساختمان داده یا کتاب سوالات چهار گزینه استاد روحانی تو پایگاه داده یا تستهای درس مدیریت تو کنکورهای مدیریت برای درس تئوری های مدیریت و ....
بخش پنجم: جمع بندی و نتیجه گیری
این بخش ، قسمتی میباشد که فارغ از این که در چه گروهی قرار دارید همیشه باید انجام بدهید. حداقل زمان تخصیص یافته به این مرحله باید یک روز باشد و حداکثر زمان دو روز باشد. یعنی در بهترین حالت شما باید پنج شنبه قبل از ازمون شروع به جمع بندی مطالبی که خواندید بکنید و سعی کنید مطالب رو تو ذهنتان دسته بندی کنید. در ارتباط با جمع بندی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
مقدمات مورد نیاز گفته شد و در تاپیک های بعدی سعی میشود راهنمایی هایی برای هر کدام از دسته ها ارائه شود. مثل همیشه نیازمند لطف شما در ارتباط با بازخوردهایتان راجع به مطالبی که گذاشته می شود میباشم
با ارزوی موفقیت برای همه شما.