آموزش ابزار LaTex (ابزار طراحی ساختار و حروف چینی مقالات، کتاب ،...)
در این تاپیک قصد معرفی ابزاری برای نوشتن مقالات به لحاظ ساختاری و نوشتاری که با داشتن امکانات زیاد.این ابزار از اونجایی که نیاز به وارد کردن دستوراتی داره پس کار کردن با اون برای بچه های رشته کامپیوتر راحتتر و ساده تره
در ابتدا یک مقدمه ای رو قرار میدم که با این ابزار بیشتر آشنا بشید و در آینده مقالاتی به زبان پارسی و سایت های مفیدی معرفی می کنم:
مقدمه ای درباره ابزار های حروف چینی مقالات و کتاب ها:
تاریخچه:
در سال ۱۹۶۹ نخستین جلد از کتاب کانوت تحت عنوان «هنر برنامه نویسی کامپیوتری» به چاپ رسید. این کتاب با سیستم مونوتایپ که ریشه آن به قرن نوزدهم میلادی برمی گردد، حروفچینی شده بود و صفحات و متن آن به صورتی شکیل و قابل قبول به چاپ رسیدند. اما هنگامی که در سال ،۱۹۷۶ ویرایش دوم جلد دوم این کتاب آماده چاپ شد، تمام کتاب باید از نوحروفچینی می گردید؛ چراکه فناوری مونوتایپ تقریبا منقرض شده و جای خود را به روش های فوتوگرافیک داده بود. از این رو فونت هایی که در حروفچینی جلد اول کتاب به کار رفته بود، دیگر در دسترس نبود. کانوت در سیام مارس ۱۹۷۷ نسخه پیش از چاپ کتابش را دریافت کرد، و حروفچینی آن را بسیار بد و نازیبا دید. در همین دوره بود که وی برای نخستین بار خروجی یک سیستم حروفچینی دیجیتالی را مشاهده کرد که کیفیت بالایی داشت و به صفحه بندی دیجیتالی علاقمند شد. نسخه پیش از چاپ کتاب خودش که حروفچینی و صفحه بندی بسیار ناامیدکننده ای داشت، انگیزه نهایی را به وی داد تا مشکل حروفچینی را به شکل ریشه ای حل کند و سیستم حروفچینی خودش را ایجاد کند. در سیزدهم ماه می سال ۱۹۷۷ وی یادداشتی نوشت که در آن خصوصیات اصلی TeX را تعیین کرده بود. کانوت تصمیم گرفت سیستم حروفچینی خود را در تعطیلات دانشگاهی سال ۱۹۷۸ تکمیل کند، اما پایان این کار تا سال ،۱۹۸۸ یعنی بیش از ده سال بعد به طول انجامید.
ظهور LaTeX
تک با همه مزایایی که دارد، برای استفاده گسترده و کاربرپسند دارای یک مشکل اساسی است: تک یک زبان برنامه نویسی واقعی، گسترده و مشکل است که یادگیری و به کارگرفتن آن برای کاربران عادی پرزحمت و غیراقتصادی است. LaTeX (بخوانید: لی تک) که در سال ۱۹۸۴ توسط Leslie Lamport به وجود آمد، در واقع تکمیل تک بود؛ با همه چیزهایی که لازم بود به آن اضافه شود تا به محصولی قابل استفاده برای عموم تبدیل گردد. تعداد زیادی امکانات امنیتی و پیغام های خطا، همچنین قالب های متن مختلف (کتاب، نامه، گزارش و...)، امکانات فراوان برای ایجاد فصل ها، بخش ها، فهرست مطالب، فهرست راهنما (Index)، فهرست منابع (Bibliographic Index) و ایجاد پیوندهای مورد نیاز برای ساختن این فهرستها در متن سند، از جمله امکاناتی هستند که در کنار سیستم حروفچینی و صفحه بندی تک، لی تک را به وجود می آورند.
● چه کسی به LaTeX نیاز دارد؟
اگر متنی که شما درصدد تبدیل کردن آن به یک سند هستید، یک یا چند مورد از خصوصیات ذیل را دارد، احتمالا برای ایجاد ساختار آن به ابزاری توانمند مانندLaTeX نیازمندید: متن به فصلها و بخش های مختلف تقسیم بندی می شود، طولانی است، ساختارهای تکراری فراوانی در آن وجود دارند، از نظر مفهومی یا ظاهری پیچیده است، حاوی تعداد زیادی تمرین جعبه متن یاساختارهای مشابه است، لازم است با دقت زیادی ساختاربندی شود، یک کپی اصلی از آن جهت ارجاعات یا چاپ های آینده مورد نیاز است، یک متن رسمی است که نیازمند توجه خاص است، کتاب، مقاله، تز یا یک راهنما است که شما شخصا می نویسید و به همین دلیل برای شما مهم است، سند شما یا دست کم بخشی از آن ممکن است در آینده دوباره ویرایش یا چاپ شود.استفاده از یک ویرایشگر متن (حتی از نوع ساده آن) برای نوشتن ساختار سند و نهایتا سپردن کار تولید خروجی نهایی به تک، بهبود عظیمی در روند کاری و چگونگی تفکر شما، نسبت حالتی که از یک واژه پرداز استفاده نمایید، پدیدمی آورد.
یادگرفتن LaTeX
لی تک اساسا زبان بسیار راحتی است و طراحان آن به ویژه به سهولتیادگیری آن توجه کرده اند. برای یاد گرفتن لی تک احتمالا سریع ترین راه این است که یکی از جزوه های آموزشی رایگان لی تک را از اینترنت دریافت کنید و در طول یک یا چند روز آن را مطالعه کنید و تمرینها را انجام دهید. یادگیری لی تک معمولا تجربه لذت بخشی است و در پایان دوره آموزشی کوتاهتان، زبانی را یاد گرفتهاید که توانایی بالایی در ایجاد و مدیریت اسنادتان به شما می دهد و از بسیاری از دردسرهای کار کردن در محیط های واژه پرداز نجاتتان می دهد. پس می توانید همین الا ن شروع کنید!
برای یاد گیری این ابزار باید مراحلی رو انجام داد که زیاد هم مشکل نیستند:
۱-یادگیری دستورات این ابزار که خیلی هم ساده هستند(برای این منظور از فایل "LaTex instruction" ضمیمه استفاده کنید)
۲-دانلود کامپوننتها و ابزار های مورد نیاز که برای این کار می تونید به سایت
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
مراجعه کنید
۳-دانلود فایل ضمیمه به اسم "Pdf Istruct" همین پست برای یاد گیری دستورات تبدیل فایلها البته محیط برنامه اینقد User Friendly هست که به مشکل بر نخورید مخصوصا برای ما که برنامه نویسی کار کردیم.
برای شروع کار با این نرم افزار نیاز به یک موتور پایه برای پرئازشها می باشد که موتور MikTex موتور مورد نیاز هست و کار های تبدیل فرمت را به عهده دارد در کار با این نرم افزار ما با چند تا فرمت فایل مواجه میشیم DVI و PS(پست اسکریپت) و PDF، Tex که فایل با پسوند Tex همون فایلی هست که ما دستورات رو توش وارد می کنیم و هنوز پردازش روش صورت نگرفته مثل همین دستورا مثال های بالا.این فایل در مورحله بعد با یک عمل Compile خروجی میدهد با پسوند DVI حال فایل پایه ساخته شده و میتوان با دستورات مخصوص و پردازشی که روی فایل صورت میگیرد خروجی های PS و PDF را دریافت کرد.
مثال هایی برای درک بهتر نحوه کار LaTex و نحوه کار با ابزار MikTex
این مثال هارو آوردم تا بهتردرک بشه که کار LaTex چیه و عملا ببینن البته این مثالها خیلی ساده هستند و میتونیم گسترش بدیم و برای تعیین ساختار مقاله و یا کتاب هم از این ابزار استفاده کنیم:
مثال ۱:
محتوای فایل Tex
\documentclass{article}
\title{This is my first document}
\author{Yossi Gil}
\date{Hayom yom shishi}
\begin{document}
\maketitle
Hello!
\end{document}
This text will not show up in the output.
خروجی:
مثال ۲:
محتوای فایل Tex:
\documentclass[12pt]{article}
\usepackage{lingmacros}
\usepackage{tree-dvips}
\begin{document}
\section*{Notes for My Paper}
Don't forget to include examples of topicalization.
They look like this:
{\small
\enumsentence{Topicalization from sentential subject:\\
\shortex{7}{a John$_i$ [a & kltukl & [el &
{\bf l-}oltoir & er & ngii$_i$ & a Mary]]}
{ & {\bf R-}clear & {\sc comp} &
{\bf IR}.{\sc 3s}-love & P & him & }
{John, (it's) clear that Mary loves (him).}}
}
\subsection*{How to handle topicalization}
I'll just assume a tree structure like (\ex{1}).
{\small
\enumsentence{Structure of A$'$ Projections:\\ [2ex]
\begin{tabular}[t]{cccc}
& \node{i}{CP}\\ [2ex]
\node{ii}{Spec} & &\node{iii}{C$'$}\\ [2ex]
&\node{iv}{C} & & \node{v}{SAgrP}
\end{tabular}
\nodeconnect{i}{ii}
\nodeconnect{i}{iii}
\nodeconnect{iii}{iv}
\nodeconnect{iii}{v}
}
}
\subsection*{Mood}
Mood changes when there is a topic, as well as when
there is WH-movement. \emph{Irrealis} is the mood when
there is a non-subject topic or WH-phrase in Comp.
\emph{Realis} is the mood when there is a subject topic
or WH-phrase.
\end{document}
خروجی:
دوستای عزیز اگر مطالبی رو هم دارن که مفیده خوشحال میشیم در اهتیار بقیه بچهها بذاره