موضوع پروژه پایانی کارشناسی من تحلیل شبکههای اجتماعی هست ، به همین علت تصمیم گرفتم مطلبی در مورد اولین نظریات مطرح شده در این موضوع رو براتون بذارم.
نظریه ۶ درجه جدایی :
بر اساس نظریه «۶ درجه جدایی» Six degrees of separation هر دو شخص دلخواه روی کره زمین با ۶ واسطه به هم مربوط میشوند. مثلا شما به عنوان یک شهروند ایرانی با واسطه حداکثر ۶ نفر دیگر به یک شهروند کشور آفریقایی مرتبط میشوید.
چگونه؟! شما ممکن است دوستی داشته باشید که دوستی داشته باشد که حرفهاش خبرنگاری باشد و آن خبرنگار هم با خبرنگاری خارجی دوست باشد که مقیم آن کشور آفریقایی باشد و این خبرنگار آفریقایی هم زمانی به محل اقامت آن شهروند ناآشنای آفریقایی رفته باشد و گزارشی تهیه کرده باشد!
به تازگی دانشمندان شرکت مایکروسافت توانستهاند نظریه ۶ درجه جدایی را در دنیای اینترنت به اثبات برسانند. بر اساس مقالهای که در مجله نیچر منتشر شده است، این دانشمندان اطلاعات یک ماه استفاده از پیامرسان شرکت مایکروسافت را تحلیل کردهاند. در این مدت کاربران پیامرسان مایکروسافت هر روز یک میلیارد مکالمه یا چت اینترنتی انجام میدادند که معادل روزانه ۱۵۰ گیگابایت اطلاعات و ۴٫۵ ترابایت اطلاعات در ماه شد. این تحقیق که اطلاعات چتهای اینترنتی کاربران را در ژوئن ۲۰۰۶ تحلیل میکرد، نشان داد که درجه جدایی هر کاربر دلخواه پیامرسان مایکروسافت از هر کاربر دیگر تنها ۶٫۶ است. عدد ۶٫۶ بسیار نزدیک به عدد ۶ «نظریه ۶ درجه جدایی» است.
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
حدود هشتاد سال پیش، یک نویسنده مجارستانی به نام Frigyes Karinthy نظریه شش درجه جدایی " of separation" را مطرح کرد. البته در آن زمان نه کسی این نظریه را قبول کرد و نه خودش آن را جدی گرفت.
اما سالها بعد یک جامعه شناس آمریکایی به نام استنلی میلگرام با ارائه نظریه دنیای کوچک "small world" سعی کرد تا همان مفهوم را برساند.
استنلی میلگرام به دنبال پاسخی برای چگونگی ارتباط افراد با یکدیگر بود. او میخواست بداند که ارتباط انسانها یک ارتباط یک به یک است یا در شبکهای محدود روابط شکل میگیرد.
او برای رسیدن به مکانیزم روابط انسانی دست به یک آزمایش زد. ١۶٠ پاکت آماده کرد و برای ١۶٠ نفر که در ایالت نبراسکا زندگی می کردند فرستاد و از آنان خواست که به هر طریق که صلاح میدانند پاکت را بدست یک کارگزار بورس که در ایالت ماساچوست زندگی میکرد برسانند.
نتیجه نهائی مطالعه میلگرام این بود که اکثر نامهها پس از طی ۵ یا ۶ مرحله به دست فرد مورد نظر رسیده بود.