سلام
از اونجایی که دیدم راجع به مرور بچه ها نگرانی داشتن گفتم نحوه مرور خودمو بگم شاید به دردتون خورد. البته من نمیگم این بهترین روشه و شما هم این کارو انجام بدید. این روشی بود که من خودم به کار گرفتم و جوابم داد و راضی بودم. حالا اینجا مطرح میکنم اگه دوس داشتید میتونید آزمایشی این کارو انجام بدید.
برای مرور کردن، قبل شروع به خوندن یه درس، بهتره تو ذهنتون بدونید که قراره چه مباحثی رو بخونید و تا کجا پیش برید. بعد یه جدول برای دروس و روزهای هفته برای خودتون تهیه کنید. من یه جدول خیلی ساده تو وُرد برای خودم ساخته بودم که اینجا دو تاشو به عنوان نمونه قرار دادم. کاری که میکنید اینه که بعد از اتمام خوندن یه درس خاص، چیزایی که ازش خوندید رو یادداشت میکنید. مثلا فرض کنیم شما از درس مدار منطقی بخش مدارهای ترکیبی رو تازه شروع کردید و تا یه جایی رسوندید و فرضا چند تا تست هم ازش زدید. کافیه همینو جلوی درس مدار منطقی و توی اون روزی که خوندید بنویسید، یه چیزی شبیه این "مدارهای ترکیبی از کتاب ... از صفحه ... تا صفحه ... . حل تست های ... ." یا هر فُرمت دیگه ای که خودتون دوس دارید.
برای انجام مرور من از یه منحنی معروف به اسم منحنی یادگیری (یا منحنی فراموشی) استفاده کردم که اسم دیگه اش منحنی ابینگهاوس (Ebbinghaus) هستش. این آقای هرمان ابینگهاوس اومد میزان ماندگاری مطالب در حافظه انسان رو با آزمایش های مختلف بررسی کرد تا به یه منحنی رسید. این منحنی نشون میده که داده هایی که ما تو ذهنمون ثبت میکنیم با مرور زمان از مغزمون پاک میشن (تا اینجاش که واضح بود) ولی نکته کار در اینجاست که اگر مرور همون مطالب در بازه های زمانی مناسب انجام بگیره به مرور میره توی حافظه بلند مدت میشینه به نحوی که دیگه از یاد بردنش غیرممکن میشه! احتمالا اسم جعبه لایتنر رو هم شنیدید. اونم یه چیزی شبیه همین هستش.
بازه هایی که خودم براساس منحنی فراموشی برای مرورم انتخاب کردم اینطوری بود که اولین مرور همون روز مطالعه، دومی فردای اون روز، سومی ۶ روز بعد، چهارمی ۱۰ روز بعد و مرور آخر ۳۰ روز بعد. این نکته رو هم در نظر داشته باشید که اولین مرور باید بیشترین وقت رو ازتون بگیره و آخری کمترین وقت رو، یعنی اگه مرور مطالب توی همون روزی که مطالعه اش کردید یه ربع ازتون زمان برد، مرور آخر نهایتا باید تو دو سه دقیقه جمع بشه. حالا با داشتن یه برنامه مرور که برای هر درسی یادداشت کردید خیلی راحت میتونید به طور مثال برگردید ببینید ۱۰ روز پیش چیا خوندید و اونا رو مرور کنید (هم مطالب رو و هم تست هاش رو). شاید انجام این کار به نظرتون زمان بر برسه ولی این دقیقا همون چیزی رو هدف قرار میده که همه ازش میترسن: فراموش کردن مطالب قبلی با اضافه شدن مطالب جدید.
بازم اگه سوالی در این مورد داشتید بپرسید. امیدوارم مفید بوده باشه.
پ.ن: اینم بگم که من این برنامه رو از اول دی ماه شروع کردم و شاید اگه زودتر شروع میکردم مفید تر هم واقع میشد