چرا به نمایشگاه بینالمللی کتاب بیستوششم نباید رفت؟!
نمایشگاه بینالمللی کتاب ایران، بیستوششمین دوره خود را از امروز به میزبانی مصلای تهران پشت سر میگذارد و اتفاق بزرگ صنعت نشر انتظارتان را میکشد اما با این حال توصیه میکنیم در این موارد، پایتان را به این دوره از نمایشگاه نگذارید و استفاده بهتری از زمانتان در بهار ۱۳۹۲ داشته باشید، چرا که ممکن است این دوره آوردهای برایتان نداشته باشد!
به گزارش «تابناک»، پس از برگزاری مراسم افتتاحیه نمایشگاه بیست و ششم کتاب ایران در روز گذشته، درهای مصلای تهران از امروز چهارشنبه یازدهم اردیبهشت ماه، بر روی عموم مردم گشوده شد تا در دورهای ده روزه، چندین میلیون بازدیدکننده برای انتخاب و خرید عناوینی از ۴۴۵ هزار عنوان کتاب این نمایشگاه راهی این رویداد شوند.
با وجود جای خالی برخی ناشران، همچنان آثاری از دو هزار و ۵۴۵ ناشر داخلی و هزار و ششصد ناشر خارجی از جمله صد ناشر الکترونیک را میتوان در این رویداد دید و ظاهراً بخشهایی از نمایشگاه نیز با اصلاحاتی همراه شده تا بازدید برای عموم آسان شود؛ هرچند امید چندانی برای بهبود شرایط بازدید از این حوزه نمیرود و احتمالاً در روزهای آتی، شاهد تکرار شرایط غیرقابل پذیرش دورههای پیشین خواهیم بود.
با این حال شاید این نمایشگاه با همه این نشرها کارکرد لازم را برای شما نداشته باشد و ترجیح دهید از حضور در این رویداد صرف نظر کنید. «تابناک» ضمن بر شمردن گروههای عمدهای که حضورشان اتفاق مثبتی را برایشان رقم نمیزند، پیشنهاد میکند این قشرها از حضور در نمایشگاه بیست و ششم صرف نظر کنند تا فضای حرکت و نفس کشیدن بیشتری در سالنهای نمایشگاه کتاب برای دیگران فراهم باشد و همگان تلاشی بیحاصل را در این دوره تجربه نکنند.
کتب قدیمی را نخواهید یافت
گر در پی آثار نشر یافته در سالهای دور هستید، بیشک جای مناسبی را انتخاب نکردهاید و بنا به شیوه عملی که نمایشگاه بینالمللی داشته و هر سال در این زمینه محدودیت شدیدتری نیز لحاظ میشود، تنها در پایان، کتب نشر یافته فرصت حضور در نمایشگاه را پیدا میکنند.
بنابراین، بیشتر کتب حاضر در نمایشگاه جزو کتب نشر یا بازنشر شده در سالهای ۸۹ تا ۹۱ در بخش داخلی و ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ در بخش خارجی هستند؛ بنابراین، اگر گمان میکنید کتابی که در پیاش هستید، متعلق به سال ۱۳۸۸ یا پیش از آن است، با دفاتر نشرها تماس بگیرید و وقتتان را در نمایشگاه کتاب بیست و ششم تلف نکنید.
برای کتاب خاصتان، جستجوی خاص کنید!
اگر در پی یک یا چند کتاب خاص هستید، ابتدا از طریق همین اینترنت، بهترین تألیف یا ترجمه را بیابید و سپس ناشرش را شناسایی کنید و در نهایت از آدرس زیر مطمئن شوید که ناشر مدنظرتان در نمایشگاه حضور دارد و البته مکان دقیق غرفه اش را نیز میتوانید بیابید و در کمتر از سی دقیقه خریدهایتان را انجام خواهید داد، که رخدادی نادر در نمایشگاه است.
با چنین رویکردی دیگر دردسر غرفه به غرفه گشتن برای یک یا چند کتاب را نخواهید داشتید و همچنین دست خالی به منزل باز نمیگردید و از این که ناشر مدنظرتان به هر دلیلی غایب نمایشگاه بیست و پنجم است، خشمگین نخواهید شد. با چنین رویکردی اگر در پی خرید کتابی باشید و در نمایشگاه نباشد (هر نشر در نمایشگاه تنها کتب خود را میتواند عرضه کند)، زمانتان را صرف تهیه مستقیم کتاب از خود ناشر خواهید کرد.
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
با کمتر از پنجاه هزار تومان نیایید
شاید گفته شعاری شما را وسوسه کند که با کمی اسکناس راهی نمایشگاه کتاب شوید، اما اگر قصد حضور در نمایشگاه را دارید، با توجه به افزایش بهای کتب، توصیه میکنیم کمتر از پنجاه هزار تومان با خود برندارید و با کمتر از این عدد به مصلی نیایید و اجازه دهید آنهایی در بورس کتاب باشند که نیازهای عمده تری دارند.
این اتفاق تنها به دلیل نداشتن توان برای خرید حداکثر سه کتاب با حجم متوسط یا یک کتاب با حجم قطور نیست، بلکه تجربه نشان داده بسیاری از مراجعین به دلیل عدم حمل کافی پول، مراجعه دوباره به نمایشگاه دارند تا کتبی را که در بازدید پیشینشان برگزیدهاید، خریداری نمایند که در برخی موارد در این زمینه ناکام میمانند، چرا که برخی کتب به روزهای پایانی نمیرسد. همچنین پیشنهاد میکنیم با پول نقد راهی نمایشگاه شوید، چرا که برخی فروشندگان دستگاه کارت خوان ندارند و البته ایستادن در صف کشیدن عابربانک، حجم بالایی از وقتتان را در غرفهها خواهد گرفت.
مرکزنشینان عطایش را به لقایش ببخشند
بخش عمده نشرهای کشور در تهران و به ویژه در مناطق مرکزی مستقر هستند و بنابراین دسترسی به نشرها برای ساکنان و شاغلان مراکز پایتخت کاری آسان است. از این حیث انتظار فراوانی نیست که این گروه از مردم با مراجعه به مناطق بورس کتاب تهران نظیر کتب فروشیهای خیابانهای انقلاب و کریم خان و همچنین شهر کتابها یا با تماس با پیکهای کتاب که دایره توزیعشان گسترده است، اقدام به تهیه کتب مدنظرشان کنند.
این رویه باعث میشود به شکل چشمگیری، شاهد خلوت شدن این دوره از نمایشگاه کتاب باشیم و فضا برای حضور مردم سایر شهرها که در این فرصت برای خرید حجم بالایی از کتب به نمایشگاه میآیند، فراهمتر میشود. در عین حال اگر قرار است خریداران واقعی کتاب که ساکن یا شاغل پایتخت هستند، از نمایشگاه بازدید کنند، پیشنهاد میشود که روزهای پنجشنبه و جمعه این هفته و پنجشنبه و جمعه هفته آتی را انتخاب نکنند و از ترافیک کمتر روزهای میانی هفته نمایشگاه استفاده کنند.
کودکان و معلولین را نیاوریم، مگر این سه روز
متأسفانه فضای نمایشگاه بینالمللی کتاب در مصلی، مناسب کودکان زیر ده سال و همچنین معلولان به خصوص معلولان ویلچری نیست و اساساً این فضا برای چنین قشرهایی در زمان برگزاری نمایشگاه قابل استانداردسازی نیز نخواهد بود و همانگونه که اشاره شد در روزهای پایان این هفته و هفته آتی، حتی برای مردم عادی نیز امکان بازدید به سادگی میسر نیست و بازدید از کل نمایشگاه، یک روز کامل به طول میانجامد و به همین دلیل پیشنهاد میکنیم، معلولان را به نمایشگاه نیاوریم و حداقل سالن اصلی نمایشگاه بین المللی کتاب را نیز با کودکانمان، به خصوص کودکان شیرخواره ـ آن هم با کالسکه ـ نپیماییم.
متأسفانه صحنههای خلافشان مردم ایران در خارج از سالنهای نمایشگاهها و حتی در داخل سالنها دیده میشود که مناسب مناظر عمومی نیست و انتظار میرود کودکان را برای خلق چنین فضاهایی به نمایشگاه نیاوریم و البته ای کاش نمایشگاه بین المللی کتاب، کودکستانی موقت را برای آن دسته از اشخاصی که بناچار چنین میکنند، در نظر میگرفت.
بنا بر تجربه و سوابق، یکشنبه، دوشنبه و سه شنبه هفته آتی مصادف با پانزدهم، شانزدهم و هفدهم اردیبهشت ماه، روزهایی نسبتاً خلوتتر نسبت به دیگر روزهاست و اگر قصد عمل به توصیه ما را ندارید، دستکم به جای آخر هفته در این روزها، معلولان و کودکان را به نمایش ببرید.
قید تفریح را بزنید، به ویژه در پایان هفتهها!
نمایشگاه کتاب اساساً محلی برای تفریح یا دیگر فعالیتهایی که در کافی شاپها پیگیری میشود و محلی برای صرفاً عکس گرفتن و نشان دادن سطح بالای فرهنگی نیست؛ بنابراین از انتخاب نمایشگاه بینالمللی کتاب که در محل غیراستانداردی به نام مصلای تهران برگزار میشود، حتی در روزهای میانی هفته آتی نیز صرف نظر کنید، چه رسد به پیگیری این مسائل در پایان هفته نمایشگاه کتاب که به شکل باورنکردنی شلوغ و رفتوآمد در آن عذاب آور است.
اینکه قید تفریح را بزنید و بخشی از صفهای طولانی مقابل سرویسهای بهداشتی و رستورانهای موقت نه چندان مناسب نمایشگاه را تشکیل ندهید و در نهایت پس از گشت و گذار دست خالی نمایشگاه بینالمللی را ترک کنید، اوج فرهنگ شهروندیتان را به نمایش میگذارد؛ بنابراین، در دو جمعه پیش رو به جای مصلای تهران، سری به شهر کتاب مرکزی یا دیگر شهر کتابها یا پارکهای بزرگ پایتخت نظیر پارک ملت و پارک ساعی و پارک نهجالبلاغه بزنید و جسارتاً ایستگاه مصلی، از قطار مترو پیاده نشوید!
منبع: تابناک
۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲