با سلام
من میخوام از این تاپیک مثل همان کاری که برای تابستان کردیم شروع به معرفی روشی برای مطالعه در فصل پایی بکنیم
قبل از این که بخواهم شروع کنم باید اول به قولی که دادم عمل کنم. قول داده بودم نکاتی را در باب روش مز برای دوستان بگم و نقاط ضعف و قوت ان را بررسی کنیم.
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.
روش بالا یا همان روش مز روشی است که فکر کنم از پارسال در بین بچه ها معروف شد.روش فوق به دلیل برنامه ریزی و زمان بندی دقیقش و این که اصلا پیچیدگی خاصی نداره بسیار مورد استقبال قرار گرفت
اما نقاط ضعفی نیز روش فوق دارد که شاید اونهایی که استفاده کردند از این روش بتونند بر حرفهای من صحه بگذارند.
قبل از اینکه من شروع به نقد این روش بکنم میخوام بگم که من خدای ناکرده خصومت شخصی با کسی ندارم. ولی دوست دارم فضای نقد در مانشت باز بشه همون طور که دوست دارم روشی که من معرفی خواهم کرد احتمالا پر از نقد خواهد بود. از نظر شخصی من مز به دو دلیل بسیار محبوب شد
۱- اول از همه اینه که رقیب قدرتمندی اصلا برایش وجود نداشت یا کلا اصلا یاشد رقیبی نداشت. یعنی هیچ کس نیومد یه روشی ارائه کنه که اقا از مهر به بعد چه کنیم. در بهترین حالت همه افرادی که مشاوره دادند، باقی دوستان را به پیروی از برنامه های ازمون ازمایشی ها سوق دادند حال اینکه هیچ کس در باب کیفیت این پیروی صحبتی به میان نیاورده است. به همین دلیل به خاطر سردرگمی هایی که برای داوطلبان به وجود می آمد اغلب داوطلبان با مشکل مواجه می شدند. اما بر عکس این توصیه ها، روش مز به خاطر سادگیش و این که راجع به هر چیزی توضیح داده بود، بسیار روش سودمندی به نظر میرسید و به همین دلیل بسیاری از دوستان تصمیم به پیروی از آن گرفتند.
۲- دومین علت محبوب شدن مز این بود که پیچیدگی نداشت و خیلی خوب و شسته رفته بیان شده بود. و دنبال کردن آن چندان کار دشواری نبود.
اما روش مز از منظر من نقدهای جدی بهش وارد هست.
۱: ازمون ازمایشی:
اولین و شاید مهم ترین نقد وارد به روش مز این هست که با پیروی از این روش عملا شما شانس استفاده بردن از ازمون ازمایشی را لا اقل تا پایان مز دوم از دست خواهی داد (یعنی شاید بتونی فقط سه تا ازمون جامع را شرکت کنی) پس شما این وسط یا ازمون نباید ثبت نام کنی یا وقتی ثبت نام کردی به دلیل این که تمرکزت روی چیز دیگری است، نمیتونی از ازمونها بهره ببری. بنابراین هیچ وقت فرصت این رو نداری اشکالات خود را متوجه شی(جون تستی نزدی که بخوای بدونی کجاها بیشتر مشکل داری و وقتی شروع به تست زدن میکنی از برنامه ازموها خیلی عقب هستی)بنابراین همین عدم نتیجه گرفتن تو ازمونها میتونه استرس شما رو بیشتر کنه...
۲- نداشتن راه برگشت
دومین مشکلش اینه که وقتی این روش رو شروع کنی خیلی سخته که بخوای وسط راه روشت رو عوض کنی و این روش، زمانی نتیجه میدهد که شما ان را کامل انجام دهید. بنابراین ریسک ان بسیار بالاست و شما نمیتونید مطمئن باشید که ایا این روش به شما جواب میدهد یا خیر. یعنی ممکنه زمانی بفهمی که این روش به درد شما نمیخوره که دیگه یه ماه به کنکور باشه و دیر شده باشه.
۳- پایه ریزی بر روی حالات ایده آل
این روش بر روی چند فرض استوار شده است. اول اینکه شما همگی میدانید به ازای هر درس بهترین کتاب برای شما چی هست و انتخابتان را تا الان کردید.
دوم اینکه فرضش بر این هست که شما به لحاظ مطالعاتی بسیار توانمند هستید و قادر هستید تو بازه های زمانی کم درسها را به اتمام برسانید.
فرض سوم اون این میباشد که همه شما روش درست درس خوندن برای هر درس را بلدید و تو ۴/۵ روز قادر هستید جوری درس بخونید که این درس بعد از یه بازه ۴۰ ۵۰ روزه و در دوره تست زنی و مرور، بخش اعظمی از آن در حافظه شما ماندگار مانده هست.
فرض چهارم آن این هست که تو یه بازه ۳۲ روزه قادر هستید درسها رو علاوه بر مرور ، تست زنی خیلی خوب هم انجام بدی.
اما در ارتباط با فرض اول باید بگم که خیلی وقتها تو بازه زمانی کنکور کتابهایی که شما انتخاب کردی چندان مناسب نیستند، بعد شما در بین راه با دادن ازمون یا با دیدن نتایج خودتان و یا زدن تستها میتونید بفهمید که ایا کتاب ، منبع خوبی برای شما بوده است یا خیر؟ یعنی در حالت ایده ال شما همه کتابهاتون رو قبل پاییز انتخاب کردید ولی همیشه حالت ایده آل وجود نداره
در ارتباط با فرض سوم باید بگم که بعضی درسها اساسا ماهیتشان به شکلی است که باید زمان زیادی بگذره تا برایتان جا بیفته. مثلا مبحث مرتبه ها تو ساختمان داده ها کم کم و به مرور زمان برای داوطلبان جا میفته و اینکه شما بخوای تو بازه زمانی ۴/۵ روزه همه درسها رو جمع کنی یه جور فرض محال هست. مگر اینکه خیلی ساده بتونی قید چیزهایی که نمیفهمی رو زود بزنی. در واقع برای مسلط شدن روی بعضی درسها باید باهاشون زندگی کنی. و کم کم به مرور زمان خودتان خواهید فهمید هر درس رو چطور بخونید بهتر نتیجه میگیرد. اصلا یکی از دلایل ازمون دادن برای اینه که سعی و خطا برید و روشهای مختلف درس خوندن رو تجربه کنید
در ارتباط با فرض دوم بگم که ممکنه بعضی درسها زیاد طول بکشه خوندنشون (به دلیل عدم علاقه شما و یا پایه نستبا ضعیف شما) و این خودش تاخیر به برنامه شما واردکنه. ضمن انیکه خوندن بعضی درسها از صبح تا شب واقعا کار دشواری هست و باعث اتلاف وقت شما و بازدهی پایین شما میشود.
در ارتباط با فرض چهارم باید بگم که بالفرض که شما درسهارو همرو تو بازه های ۴/۵ روزه خوندید. کم نبودند بچه هایی که نزد من برای مشاوره اومدن و گله کردند که همه چیز رو یادشون میره. حال شما فکر کن بخوای ۴۰ ۵۰ روز یه درس کنار بگذاری و بعد دوباره شروع کنی مرور وتست زنی. دیگه خودتان بهتر از من میدونید حسی که اون موقع دارید اصلا نمیگذاره درس بخونید و پر از استرس میشید.
بنابراین در صورتی که حالات ایده آل برقرار باشه و این فرضها وجود داشته باشند میشه به ثمربخش بودن ان امیدوار بود اما در صورت برقرار نبودن احتمالا با شکست مواجه شید
۴- نیازمند ایمان قوی
به دلیل این که شما بازخوردها را در این روش خیلی دیر خواهی گرفت و خیلی دیر به نتیجه میرسه باید خیلی به این روش امید داشته باشید. چون شما فرآیند تست زنی رو خیلی دیر شروع میکنی و بیشتر یادگیری در قسمت تست زنی و جمع بندی هست. بنابراین مثل ابی میمانید که ممکنه خیلی دیر به جوش بیاید و یا اصلا به جوش نیاید. کسی که مبتکر این روش بوده چون روش از خودش بوده خداقل به خودش ایمان داشته اما شماها اگر ادمهایی هستید که زیاد صبور نیستید و میخواهید ثمره های کارتون رو زود به زوز ببینید اکیدا توصیه میکنم از این روش پیروی نکنید.
در کل من توصیه میکنم گروه های زیر خیلی دنبال این روش نروند.
۱- اونهایی که تابستان خوب درس خوندن و حجم مناسبی از مطالب رو پوشش دادند.
اصولا این دسته ادمها بهتره تمرکزشون در فصل پاییز رو رفع اشکال، حل تست و تمرین زیاد باشه. استفاده از این روش بازده چندان مناسبی برای شما نخواهد داشت. و باعث میشه بخض اعظمی از ثمره هایی که در تابستان به دست آوردید از دست بدید. یادتون نره که یادگیری با تمرین حاصل میشه و هر چه بیشتر تمرین کنی بیشتر یه مطلب برایتان جا میفته
۲- اونهایی که میخواهند گزینشی درس بخونند
اکر وقت کافی نداری و میخوای گزینشی درس بخونی بهتره که با برنامه ازمونها پیش بری و یاد بگیری سر جلسه چطور تستهایی که بلدی رو شکار کنی. شما بیشتر از بقیه نیاز دارید که برنامه هاتون رو بروز رسانی کنید و باید جاهایی که میبیند با زدن تستهایش مشکل دارید خیلی زود بیخیال بشید و با جاهای دیگه جایگزین کنید.
۳- اونهایی که با مثال حل کردن و تست زدن درس یاد میگیرند
اگر ادمی هستی که خیلی علاقه ای به درس خوندن نداری و بیشتر تریجه میدی با زدن تست و مثال درس رو یاد بگیری بهتره که تمرکزت رو بیشتر بر روی تست زدن بگذاری. من خودم این جوری یاد میگرفتم. انی که مرحله تست زنی رو عقب بندازی ممکنه خیلی ضرر کنی یا کلی استرس بهت واردبشه
۴- اونهایی که ازمون ازمایشی شرکت کردند و میخواهند از مزایی ان بهره مند شوند.
اول صحبتهام گفتم که اگر بخوای ازمون ازمایشی بدی بهتره دنبال این روش نری. استفاده از ازمون ازمایشی مزایایی داره که میتونه به شما در یافتن اشکالاتتون خیلی کمک کنه. ازمون بهترین بازخورد به نوع درس خوندن شما و یافتن اشکالات شما میباشد.
من سعی میکنم در تاپیکهای بعدی برای ان دسته از دوستانی که خواهان پیش رفتن با برنامه ازمونها هستند راهنماهایی ارائه بدم تا بتونند از تواناییهاشون بیشترین استفاده رو بکنند.