سلام دوستان
بنا به درخواست برخی از دوستان و نزدیک بودن تاریخ اعلام نتایج کنکور ارشد، تصمیم گرفتم رشته معماری سازمانی دانشگاه شهید بهشتی را برای داوطلب های کنکور کارشناسی ارشد معرفی کنم. ابتدا خود مفهوم معماری سازمانی رو به صورت محتصر تعریف می کنم و در ادامه اهداف دوره، برنامه آموزشی، اصلی ترین اساتید و شرایط لازم برای این گرایش رو معرفی می کنم.
معماری سازمانی چیست؟ مجموعه ای است از نقشه های فنی، نمودارها و مستنداتی که بـه منظور تعریف مأموریت ها، اطلاعات لازم جهت انجام مأموریت ها، فناوری های مورد نیاز جهت انجام مأموریت های فوق، و فرآیندهای انتقالی لازم جهت راه اندازی فناوری های جدید در پاسخ به تغییر ات مأموریت ها، به کار گرفته می شود.
به زبان ساده تر معماری سازمانی در تلاش برای همراستا سازی فناوری اطلاعات (در تمام بخش های زیر ساخت، برنامه های کاربردی، داده و اطلاعات) با کسب و کار سازمان است. این رشته شما را با معماری های ارائه شده برای بهره گیری مناسب از فناوری اطلاعات در سازمان آشنا می کند.
درواقع در مهندسی فناوری اطلاعات گرایش معماری سازمانی شما باید یاد بگیرید که چگونه با دیدی جامع تر از آنچه در مهندسی نرم افزار ارائه می شد سیستم های اطلاعاتی را در سازمان تحلیل کنید و برنامه ای برای همراستا سازی بیشتر آنها با کسب و کار سازمان ارائه کنید.
برای موفقیت در این رشته لازمه که علاوه بر مهندسی نرم افزار حتما با اصول مدیریت و حتی کنترل پروژه آشنا باشید چون این رشته رو می توان یک گرایش بین رشته ای به حساب آورد که اساس آن مهندسی فناوری اطلاعاته با کاربرد مدیریت و حتی مهندسی صنایع. البته این به معنای مدیریتی بود محض رشته نیست، نکته اینجاست که باید با دید فنی و مهندس کامپیوتر بودن به مسائل نگاه کنید و مباحث متفاوت تری از آنچه در مهندسی نرم افزار ارائه میشه مانند همراستا سازی فناوری اطلاعات با کسب و کار سازمان، یکپارچه سازی سیستم های سازمانی، بهره گیری از داده و فناوری های جدید در جهت ماموریت و راهبرد سازمان و همچنین مواردی مانند بهبود فرآیند های سازمان از جنبه فناوری اطلاعات و دیگر موارد از این دست را با هاشون آشنا میشید.
البته با توجه دروسی که بر می دارید یا استاد و موضوع پایان نامه می تونید فیلد کاری خود را تا حدودی تغییر بدید، برای مثال دانشجو های زیادی روی اینترنت اشیا، کلود یا حتی امنیت و مباحث بلاک چین کار می کنند. این مباحث رو می تونید با اساتید اصلی رشته و دیگر اساتید که در گرایش IT یا نرم افزار هستند کرا کنید. برای پایان نامه هم علاوه بر اساتید اصلی که دروس گرایش معماری سازمانی رو ارائه می کنند با اکثر اساتید گروه نرم افزار هم می تونید با کمی تلاش پایان نامه بردارید و روی فیلد مورد علاقتون کار کنید.
برنامه آموزشی رشته:
الف- دروس اصلی: هر دانشجو میبایست حداقل ۴ درس از دروس اصلی زیر را که توسط گروه ارائه میشوند، اخذ نماید:
۱-مهندسی نرمافزار پیشرفته
۲-معماری سازمانی
۳-سیستمهای نرم افزاری مقیاس وسیع
۴-معماری نرمافزار
۵-مهندسی مجدد فرآیندهای حرفه (BPR)
۶-معماری امنیت اطلاعات سازمانی
۷-معماری اطلاعات و دادهها
۸-مدیریت پروژه های مقیاس وسیع فناوری اطلاعات
۹-معماری خدمت گرا
۱۰-شبکه های کامپیوتری پیشرفته
ب- دروس تخصصی: هر دانشجو میبایست حداکثر ۴ درس از دروس تخصصی جدول زیر و باقیمانده دروس خود را از دروس اصلی اخذ نماید:
۱-هوش تجاری
۲-سامانه های تصمیمیار
۳-مهندسی دانش و هستان شناسی
۴-تحلیل سیستم های داده های حجیم
۵-حقوق فناوری اطلاعات
۶-برنامهریزی منابع سازمانی (ERP)
۷-فرآیند کاوی
۸-امنیت شبکه پیشرفته
۹-یک درس از گروه های دیگر
نکته مهم: مثل هر دانشگاه و رشته دیگه ای، تمام درس های این چارت ارائه نمیشه، دروسی که رنگ سبز دارند حتما در یکی از ترم های زوج یا فرد (فقط یک ترم در هر سال تحصیلی) ارائه می شوند و دروس قرمز احتمال ارائه خیلی کمی دارند. دو درسی هم که به رنگ نارنجی هستن احتمال ارائه دارند.
بنابر رشته کارشناسی و نمره های شما در اون دوره، ممکنه یک یا دو درس جبرانی از لیست زیر رو هم در ابتدای دوره به شما بدهند:
دروس جبرانی(حداکثر ۱۲ واحد):
۱- اصول مدیریت و برنامه ریزی راهبردی فناوری اطلاعات
۲- تحلیل و طراحی سیستم ها
۳- شبکه های کامپیوتری
۴- مهندسی نرم افزار
۵- پایگاه داده ها
خب اصلی ترین اساتید دوره که بیشتر درس های دوره رو ارائه می کنند عبارتند از :
۱- دکتر فریدون شمس علیئی
۲- دکتر اسلام ناظمی
برخی از دروس های چارت با اساتید زیر ارائه میشه:
۱-دکتر مقصود عباسپور (شبکه و امنیت شبکه)
۲-دکتر محمود نشاطی (فرایند و داده کاوی ، هوش تجاری)
۳-دکتر مهرنوش شمس فرد (هستان شناسی)
در انتها با آرزوی موفقیت برای همه دوستان، به همه توصیه می کنم با دیدی باز و آگاهانه گرایش ارشد خود رو انتخاب کنند. حتما قبل از انتخاب هر گرایش سرفصل های دوره، اساتید و پایان نامه های دانشجو های دوره رو مطالعه کنید که با آگاهی کامل و با توجه به علایقتون یک گرایش تحصیلی رو ادامه بدید. به همین دلیل در ادامه آدرس هسته پژوهشی دانشکده رو قرار میدم حتما یه مرور از موضوعات تحقیقاتی و پایان نامه های دانشجویان قبلی داشته باشید.
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمیباشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.