متاسفانه باز هم شاهد تصمیمات خلق الساعه و بدون برنامه هستیم!! قرار بود آزمون کتبی دوره دکتری فقط و فقط شامل زبان و استعداد تحصیلی باشه و باقی موارد به دانشگاه ها واگذار بشه که انصافاً این شیوه برگزاری خیلی معقول تر بود اما باز هم سازمان سنجش گند زد!!البته این رو هم بگم که سازمان سنجش بیشتر روی سیاست های برگزاری آزمون دخالت و نظارت داره و در انتخاب دروس امتحانی عملاً نقشی نداره!!در واقع انتخاب دروس امتحانی از طرف شورای برنامه ریزی آموزشی وزارت علوم به سنجش ابلاغ میشه.
در مورد اینکه دروس در سطح کارشناسی یا کارشناسی ارشد هستن، هنوز اظهار نظر قطعی صورت نگرفته و صحبت ها در حد شنیده هاست، اما با توجه به چارت آزمونی بقیه رشته ها میشه نتیجه گرفت که سطح دروس در حد دوره کارشناسی هستن.اگه به دورس رشته برق یا عمران نگاهی بندازید کاملاً متوجه میشید که دروس این رشته ها از دوره کارشناسی انتخاب شدن.(البته این فقط برداشت شخصیه منه و ممکنه کاملاً اشتباه باشه،باید منتظر اظهار نظرهای رسمی باشیم)
البته اینکه دروس از دوره کارشناسی انتخاب شدن(البته امیدوارم اینجوری باشه) تا حدودی خوبه!چرا؟ چونکه بسیاری از دروسی که در دوره کارشناسی ارشد یک رشته در یک دانشگاه تدریس میشه تفاوت زیادی با دروس همون رشته توی یک دانشگاه دیگه داره!! حالا شاید این تفاوت در رشته های نرم افزار و هوش مصنوعی خیلی مشهود نباشه(در حد یک الی دو درس، البته خود نرم افزار هم گرایش زیاد داره مثل سیستم های نرم افزاری و یا الگوریتم که تفاوت درسها باز هم بیشتر میشه) اما این رو مطمئن هستم که در IT این قضیه کاملاً صادقه!!شما کافیه فقط به سیلابس دانشگاه های مجری دوره های ارشد IT یه نگاه بندازید و ببینید که تفاوت زمین تا آسمونه!!هر دانشگاهی هم واسه ارائه دروس یه فلسفه خاصی داره و بعضی ها هم که سیلابس بقیه دانشگاه ها یا وزارت علوم رو قبول ندارن!! از طرفی به خاطر حذف گرایش ها، شما مجبورید که دروس گرایش های دیگه رو هم مطالعه کنید، متاسفانه این قضیه برای همه رشته ها اتفاق افتاده و بسیاری از بچه های رشته های علوم انسانی هم از این قضیه شاکی هستن.
به خاطر همین موضوع من ترجیح میدم همون شبکه و سیستم عامل دوره کارشناسی رو امتحان بدم تا شبکه پیشرفته یا سیستم های توزیع شده، چرا؟
۱- سیلابس استاندارد
۲- وجود کتاب های خوب
۳- استفاده از نمونه سوالات آزمون های ارشد
پارسال که میخواستم برای دکتری IT بخونم نمیدونستم چی بخونم و چه جوری باید بخونم!!هر کتابی یه چیزی واسه خودش میگفت، یا اگه به جزوه های ارشد خودم رجوع میکردم بیشتر گیج میشدم چون استاد اون درس مطالب دیگه ای واسه خودش مطرح کرده بود! همچنین بسیاری از درس ها از جمله پایگاه داده پیشرفته و یا ذخیره و بازیابی پیشرفته رو هم نگذرونده بودم.
در آخر هم یک نکته ای رو عرض کنم، همیشه نیمه خالی لیوان رو نبینیم، این آزمون یه نکته مثبت هم داره و اون هم تعریف یک بازه زمانی برای اعتبار این آزمونه که مورد خوبیه، کافیه یک بار نمره خوبی در آزمون کسب کنید و بعد از اون با خیال راحت میتونید روی حوزه پژوهش و سوابق علمی خودتون کار کنید.اگه این بازه زمانی ۳ ساله بود که دیگه خیلی عالی میشد.
عذرخواهی میکنم خیلی طولانی شد
برای همه آرزوی موفقیت دارم