زمان کنونی: ۰۷ دى ۱۴۰۳, ۱۰:۲۴ ق.ظ مهمان گرامی به انجمن مانشت خوش آمدید. برای استفاده از تمامی امکانات انجمن می‌توانید عضو شوید.
گزینه‌های شما (ورودثبت نام)

Cisco CCNA - VLSM Concepts

ارسال:
۰۳ مرداد ۱۳۹۳, ۰۵:۰۱ ب.ظ (آخرین ویرایش در این ارسال: ۰۳ مرداد ۱۳۹۳ ۱۱:۲۵ ب.ظ، توسط morweb.)
Cisco CCNA - VLSM Concepts
VLSM allows you to use more than one subnet mask within the same network address space. You can use VLSM to recursively division the address space so that it can be reassembled and aggregated to reduce the amount of routing information at the top level. With VLSM, a network is first divided in subnets, some of the subnets are further divided in sub-subnets, and so on. This allows the detailed structure of routing information for one subnet group to be hidden from routers in another subnet group.
- See more at:
مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمی‌باشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.

آموزش Variable Length Subnet Masking یا VLSM

VLSM در استاندارد RFC 1812 تعریف شده و اجازه استفاده از Subnet Maskهای با اندازه مختلف در خلال یک آدرس با کلاس استاندارد را به ما می دهد.به بیان ساده : استفاده بهینه از فضای آدرسی که در اختیارمان قرار داده شده است.

فرض کنید که دو سگمنت را در شبکه ایجاد کرده ایم که یکی شامل ۲ دستگاه بوده و دیگری یک شبکه LAN با دستگاههای زیاد می باشد. در اینصورت یک Subnet Mask مناسب برای یک ارتباط نظیر به نظیر یا Point-to-Point می تواند به صورت ۲۵۵/۲۵۵/۲۵۵/۲۵۲ باشد که تعداد ۲ آدرس را برای دو دستگاه موجود در اختیار ما قرار می دهد. همچنین یک Subnet Mask مناسب برای آن شبکه LAN می تواند به صورت ۲۵۵/۲۵۵/۲۵۵/۱۹۲ باشد که تعداد ۶۲ آدرس را برای هر شبکه در اختیار ما قرار می دهد. به کار بردن ۲۵۵/۲۵۵/۲۵۵/۲۵۲ به علت تعداد آدرس کمی که ارائه میدهد برای یک شبکه LAN مناسب نبوده و به همین شکل بکار بردن ۲۵۵/۲۵۵/۲۵۵/۱۹۲ در یک ارتباط نظیر به نظیر، جایی که ما فقط نیاز به دو آدرس داریم، باعث هدر رفتن مقدار زیادی از آدرسها خواهد شد. یک راه حل برای این مشکل این است که Subnet Mask را در حد وسط قرار دهیم و از هدر رفتن بیشتر آدرسها جلوگیری کنیم.اما این کار نیز دارای اشکال است زیرا که از طرف دیگر باعث کم شدن مقدار آدرسهای موجود برای شبکه LAN خواهد شد. VLSM راه حل مناسب تری را برای حل این مشکل ارائه می دهد. با استفاده از این خاصیت می توان MASKهای با اندازه مختلف را در شبکه ای که از یک آدرس IP با کلاس استاندارد استفاده می کند بکار برد.

خصوصیات VLSM

VLSM ما را قادر به بکارگیری MASKهای با اندازه مختلف برای یک کلاس استاندارد آدرس IP می نماید. پروتکل هایی که در زمره پروتکل های Classful قرار میگیرند یعنی پروتکل های RIP 1 و IGRP، از ایده VLSM پشتیبانی نمی کنند. برای همین هم برای استفاده از مزیت هایی که VLSM ارائه می دهد نیاز به بکارگیری پروتکل های Classless مانند BGP، EIGRP، IS-IS، OSPF، RIP 2 داریم.

مزیت های VLSM شامل دو مورد مهم زیر است :

 استفاده هر چه بهتر از فضای آدرسی که در اختیار ما قرار گرفته است.
 استفاده از خصوصیت Route Summarization

همانطوریکه مورد اول اشاره کرد، با استفاده از VLSM می توان از فضای آدرسی که در اختیار ما قرار داده می شود به بهترین شکل استفاده کرد. این شکل مثال ساده ای را قبل و بعد از VLSM نشان می دهد.

Image



Image


در این مثال یک روتر در داخل شبکه خودی وجود دارد (روتر A) که توسط اتصالات WAN به روترهای دیگر (B,C,D) در جاهای دیگر وصل شده است. در هر یک از این سایت ها حداکثر تعداد ۵۰ عدد دستگاه وجود دارد و بنابراین subnet mask را برابر با /۲۶ انتخاب نمودیم . در قسمت بالای شکل که از VLSM استفاده نشده است. فقط می توان یک MASK که برابر با ۲۵۵/۲۵۵/۲۵۵/۱۹۲ بوده و حداکثر ۶۲ آدرس برای هریک از شبکه ها ارائه می دهد را در کل شبکه بکار برد. بخاطر تعداد شبکه ها یا Subnetهای مورد استفاده باید از دو آدرس در کلاس C استفاده نمائیم که در این صورت آدرسهای زیادی در شبکه WAN به هدر خواهند رفت.

در قسمت بعدی آدرس دهی شبکه را با استفاده از VLSM انجام داده ایم. در این مثال شبکه های دور (Remote) از ۲۶ و شبکه خودی از ۳۰ به عنوان ماسک استفاده می کنند و بدین صورت فقط یک آدرس در کلاس C برای آدرس دهی کل دستگاههای شبکه مورد نیاز خواهد بود و در نتیجه از به هدر رفتن آدرسهای زیادی در اتصالات WAN جلوگیری به عمل خواهد آمد.

برای آدرس دهی با روش VLSM مراحل زیر را به ترتیب باید طی نمود :

۱- آن شبکه یا سگمنتی را که دارای بیشترین تعداد دستگاه خواهد بود مشخص می کنیم.
۲- بهترین ماسک ممکن را برای بزرگترین شبکه تعیین می نماییم.
۳- سپس شروع به نوشتن شبکه های ایجادی به وسیله ماسک تعیین شده می کنیم.
۴- برای شبکه های که دارای تعداد دستگاه کمتری هستند، یکی از شبکه های ایجادی را تخصیص داده و متناسب با مقدار دستگاه موجود در آن شبکه، ماسک مناسب را تعیین می کنیم.
۵- دوباره اقدام به نوشتن شبکه های ایجادی با استفاده از ماسک نعیین شده جدید می کنیم.
۶- برای هر یک از شبکه های کوچکتر بعدی، مراحل ۴ به بعد را تکرار می نمائیم.

عملیات انجام گرفته، در واقع تقسیم کردن شبکه ای که خود تقسیم شده است، به شبکه های کوچکتر و در صورت لزوم تقسیم بندی مجدد آنها می باشد و بدین صورت است که از فضای آدرسی که در اختیار ما گذاشته شده است می توان به مناسبترین حالت بهره لازم را برد.


--برای مثال فرض کنید که آدرسی در کلاس C و به صورت ۱۹۲/۱۶۸/۱/۰ تحویل گرفته ایم و سه شبکه LAN که به ترتیب دارای تعداد ۱۲۰ دستگاه، ۶۰ دستگاه و ۳۰ عدد دستگاه هستند نیز در اختیار داریم. بر طبق مراحل گفته شده (۱ و ۲) بزرگترین شبکه ما دارای ۱۲۰ عدد دستگاه بوده که با توجه به آدرس داده شده، ماسک مناسب به صورت ۱۹۲/۱۶۸/۱/۰/۲۵ خواهد بود که ۱۲۸ عدد آدرس را ارئه می دهد. در مرحله ۳ شروع به نوشتن شبکه های ایجادی با استفاده از ماسک جدید می کنیم :

۱

۱۹۲/۱۶۸/۱/۱۲۸/۲۵ - ۱۹۲/۱۶۸/۱/۰/۲۵

فرض کنید که آدرس ۱۹۲/۱۶۸/۱/۰۲۵ را به این شبکه که دارای ۱۲۸ عدد دستگاه است تخصیص داده ایم. حالا ما دارای دو شبکه باقیمانده هستیم که یکی دارای ۶۰ عدد و دیگری دارای ۳۰ عدد دستگاه می باشد. در مرحله بعدی دوباره اقدام به انتخاب بزرگترین شبکه موجود خواهیم کرد. بنابراین شبکه ای که دراری ۶۰ دستگاه می باشد را برگزیده و سپس مراحل ۴ به بعد را بار دیگر در مورد این شبکه نیز تکرار می کنیم. فکر می کنید کدام ماسک بهترین انتخاب برای شبکه ای با ۶۰ عدد دستگاه باشد ؟ اگر حدس شما ۲۶ می باشد، بهترین گزینه را انتخاب نموده اید که در این صورت تعداد ۶۲ آدرس در اختیار خواهید داشت. سپس شبکه های ایجادی را با استفاده از ماسک جدید دوباره می نویسیم :

۱

۱۹۲/۱۶۸/۱/۱۲۸/۲۶ – ۱۹۲/۱۶۸/۱/۱۹۲/۲۶

در این شرایط نیز ما ۱۹۲/۱۶۸/۱/۱۲۸۲۶ را به این شبکه که دارای ۶۰ دستگاه می باشد تخصیص داده و سراغ شبکه ای که دارای ۳۰ دستاه می باشد می رویم. همانطوریکه می بینید ما دارای یک فضای آدرس دهی اضافی با ۶۲ آدرس هستیم که می توان آن را به شبکه دارای ۳۰ دستگاه تخصیص داد. اما باز هم می توان از به هدر رفتن آدرس های بیشتر در این مرحله نیز جلوگیری به عمل آورد. بنابراین به مرحله ۴ رفته و بار دیگر ماسک مناسب برای ۳۰ عدد دستگاه را به صورت ۲۷ خواهد بود تعیین می کنیم. اگر شبکه های ایجادی جدید را به وسیله این ماسک جدید بنویسیم، دو شبکه جدید خواهیم داشت :

۱

۱۹۲/۱۶۸/۱/۱۹۲/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۱/۲۲۴/۲۷

اگر مورد اولی را به شبکه مزبور اختصاص دهیم، باز هم مورد دوم باقی می ماند که می توان برای رشد بیشتر شرکت در آینده از آن استفاده نمود.
همانطوریکه مشاهده کردید به وسیله استفاده از VLSM می توانید بهترین شرایط را در هنگام بکارگیری آدرسهای IP خلق نمائید.
توصیه می گردد که در هر شبکه، تعدادی آدرس را نیز برای دستگاههای دیگری که ممکن است در آینده در آن شبکه تعبیه شوند به صورت رزرو شده نگه دارید.
برای نمونه در مثالی که زده شد، به وسیله بکار بردن ماسک /۲۷ دو شبکه جدید که هرکدام ۳۰ عدد آدرس را ارائه می دهند در اختیار خواهیم داشت. اگر در آینده بخواهید چند دستگاه را در این شبکه اضافه نمایید، باید به عقب برگشته و سیستم آدرس دهی خود را در کل شبکه تغییر دهیم تا بتوان فضای بیشتری را برای ورود دستگاههای جدید تعبیه نمود که کاری ناشیانه و در عین حال وقت گیر می باشد.


مثال اول :

بعد از اینکه شما یک نگرش کلی در مورد VLSM پیدا کردید، نوبت به طرح مثال هایی پیچیده تر در این زمینه می رسد.شبکه ی زیر را در نظر بگیرید. در این مثال آدرس ۱۹۲/۱۶۸/۲/۰/۲۴ در اختیار ما قرار داده شده است که حداکثر تعداد ۳۰ دستگاه در شبکه های دور از سایت مرکزی (Remote) قرار خواهند گرفت. همچنین اتصالات بین سایت اصلی و سایت های دیگر یا Remote از نوع point-to-point می باشد.
Image

اولین مرحله ای که انجام خواهد گرفت، انتخاب بزرگترین شبکه موجود در کل شبکه می باشد که همان سایت های Remote بوده که دارای ۳۰ عدد دستگاه خواهند بود. بنابراین ماسکی که بتواند تعداد ۳۰ عدد دستگاه را آدرس دهی نماید به صورت /۲۷ یا ۲۵۵/۲۵۵/۲۵۵/۲۲۴ خواهد بود. شبکه هایی که به وسیله این ماسک بوجود خواهند آمد به صورت زیر هستند :

۱
۲

۱۹۲/۱۶۸/۲/۰/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۳۲/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۶۴/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۹۶/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۱۲۸/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۱۶۰/۲۷ –
۱۹۲/۱۶۸/۲/۱۹۲/۲۷ - ۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۲۴/۲۷

همانطوریکه مشاهده فرمودید با استفاده از ماسک ۲۷ توانستیم تعداد ۸ عدد شبکه ایجاد نماییم که ۷ عدد را به سایتهای remote تخصیص خواهیم داد. اما یک شبکه اضافی را نیز در اختیار داریم که می توان از آن در آدرس دهی ۷ عدد اتصال نظیر به نظیر موجود بین سایت مرکزی و سایتهای پیرامون استفاده نماییم. بنابراین ۷ آدرس لولی را برای آدرس دهی ۷ سایت پیرامونی و آخری را (۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۲۴۲۷) برای آدرس دهی اتصالات point-to-point استفاده می کنیم. برای پوشش دادن به ۲ آدرس مورد نیاز برای هریک از شبکه های point-to-point به ماسک /۳۰ داریم. در اینصورت شبکه های ایجادی ما به شکل زیر خواهد بود :

۱
۲

۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۲۴/۳۰ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۲۸/۳۰ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۳۲/۳۰ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۳۶/۳۰
۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۴۰/۳۰ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۴۴/۳۰ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۴۸/۳۰ – ۱۹۲/۱۶۸/۲/۲۵۲/۳۰

با استفاده از ماسک /۳۰ در مجموع تعداد ۸ عدد شبکه را ایجاد کرده ایم که ۷ عدد از آنها را برای آدرس دهی ۷ اتصال نظیر به نظیر موچود مورد

استفاده قرار خواهیم داد که یک شبکه نیز اضافی باقی خواهد ماند.
مثال دوم :
برای درک بهتر مسئله به مثال دوم و شکل زیر توجه کنید :
آدرسی در کلاس C و با شماره ۱۹۲/۱۶۸/۳/۰ در اختیار داریم که شرایط مورد نیاز شبکه در روی شکل نشان داده شده اند. همچنین ما باید از VLSM برای آدرس دهی شبکه استفاده نماییم.

بزرگترین شبکه موجود در این مثال شبکه ای است که با نام Backbone مشخص شده و دارای ۱۲۶ عدد دستگاه خواهد بود. بنابراین نیاز به ماسکی داریم که بتواند ۱۲۶ عدد دستگاه را آدرس دهی نماید که ماسک /۲۵ مناسب خواهد بود. با استفاده از این ماسک می توان دو زیر شبکه ایجاد نمود :

۱
۲

۱۹۲/۱۶۸/۳/۰/۲۵
۱۹۲/۱۶۸/۳/۱/۲۵

اولی را برای آدرس دهی این شبکه که دارای ۱۲۶ عدد دستگاه است مورد استفاده قرار داده و دومی را برای ادامه کار در نظر می گیریم.
دومین شبکه بزرگی که وجود دارد ۳ شبکه LAN هستند که هر کدام دارای ۳۰ عدد دستگاه خواهند بود. ماسکی که بتواند ۳۰ عدد آدرس در اختیار ما قرار دهد به صورت ۲۷ می باشد. بنابراین ۱۹۲/۱۶۸/۳/۱۲۸۲۵ را که برای اینکار در نظر گرفته بودیم به وسیله ماسک جدید دوباره به شبکه های کوچکتر تقسیم می کنیم :

۱

۱۹۲/۱۶۸/۳/۱۲۸/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۳/۱۶۰/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸۳/۱۹۲/۲۷ – ۱۹۲/۱۶۸/۳/۲۲۴/۲۷

اکنون دارای ۴ عدد شبکه هستیم که هرکدام ۳۰ عدد آدرس را در اختیار ما قرار می دهند. اما ما فقط به ۳ عدد از این شبکه ها احتیاج داریم. بنابراین ۳ مورد اولی را برای آدرس دهی آنها در نظر گرفته و مورد چهارمی یا ۱۹۲/۱۶۸/۳/۲۲۴/۲۷ را برای دنباله کار رزرو می کنیم.
تا به اینجا بیشتر کار انجام شده است و تنها چیزی که باقی مانده، آدرس دهی نظیر به نظیر بین روترهاست. هر یک از این اتصالات دارای ۶ دستگاه می باشد. ماسکی که بتواند این تعداد دستگاه را آدرس دهی نماید به صورت /۲۹ خواهد بود.
سرانجام شبکه های زیر را با استفاده از این ماسک خواهیم داشت :

<c#>
۱۹۲/۱۶۸/۳/۲۲۴۲۹ – ۱۹۲/۱۶۸/۳/۲۳۲۲۹ – ۱۹۲/۱۶۸۳/۲۴۰۲۹ – ۱۹۲/۱۶۸/۳/۲۴۸۲۹
<c#>

ما فقط به ۳ عدد از شبکه های فوق احتیاج داریم. بنابراین باز هم یک شبکه اضافی (۱۹۲/۱۶۸/۳/۲۴۸/۲۹) باقی می ماند که می توان در آینده از آن استفاده نمود


منبع دیگر ادامه دار مفید

مهمان عزیز شما قادر به مشاهده پیوندهای انجمن مانشت نمی‌باشید. جهت مشاهده پیوندها ثبت نام کنید.

با حضرت شیطان سرمان گرم گناه است
ما بهر ملاقات خدا وقت نداریم
چون فرد مهمی شده نفس دغل ما
اندازه ی یک قبله دعا وقت نداریم
(مردم این جور نباشید)


عزم من بشکافد اقیانوس را
تنبلی دزد آرزوهاست...
۱
۰
یافتن تمامی ارسال‌های این کاربر
نقل قول این ارسال در یک پاسخ
 سپاس‌گزاری شده توسط: elham_sh219


موضوع‌های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  ios 15.1 (4) M Router 2911 Cisco rh1995 ۰ ۱,۱۲۷ ۰۴ دى ۱۴۰۰ ۰۸:۱۷ ب.ظ
آخرین ارسال: rh1995
  دانلود ویرایش نهم کتاب سیلبرشاتس Operating System Concepts 9th 2013 yayarety ۶ ۱۶,۰۶۷ ۲۷ آذر ۱۳۹۷ ۱۰:۰۲ ق.ظ
آخرین ارسال: SIGNAL3030
  میخوام مدرک فنی و حرفه ای ccna را بگیریم اما... zahra13.66 ۴ ۳,۸۲۳ ۱۰ دى ۱۳۹۵ ۰۸:۱۶ ب.ظ
آخرین ارسال: one hacker alone
  فروش یا معاوضه پکیج های ( cisco ، microsoft ، mikrotik و ... ) khayyam ۰ ۲,۰۵۵ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ ۰۲:۵۵ ب.ظ
آخرین ارسال: khayyam
  حل مسائل کتاب Concepts In Programming Languages - Mitchell Hera ۰ ۲,۱۶۴ ۲۲ آبان ۱۳۹۴ ۰۱:۴۱ ب.ظ
آخرین ارسال: Hera
  ترجمه اسلایدهای کتاب پایگاه داده Database System Concepts fo-eng ۰ ۴,۳۰۷ ۰۶ خرداد ۱۳۹۴ ۰۸:۱۲ ب.ظ
آخرین ارسال: fo-eng
  کلاس های شبکه-دوره cisco vahid@cisco ۲ ۳,۶۹۶ ۰۲ خرداد ۱۳۹۴ ۰۹:۵۵ ب.ظ
آخرین ارسال: Densike
  Cisco CCNA Wide Area Networks (WANs) Part I morweb ۰ ۲,۴۵۵ ۲۷ مرداد ۱۳۹۳ ۱۱:۰۲ ق.ظ
آخرین ارسال: morweb
  Videos: CCNA Switching morweb ۰ ۲,۳۶۷ ۰۳ مرداد ۱۳۹۳ ۰۸:۳۱ ب.ظ
آخرین ارسال: morweb
  Cisco CCNA - Dynamic Routing morweb ۰ ۲,۰۷۰ ۰۲ مرداد ۱۳۹۳ ۱۱:۱۱ ق.ظ
آخرین ارسال: morweb

پرش به انجمن:

Can I see some ID?

به خاطر سپاری رمز Cancel

Feeling left out?


نگران نباش، فقط روی این لینک برای ثبت نام کلیک کن. رمزت رو فراموش کردی؟ اینجا به یادت میاریم! close

رمزت رو فراموش کردی؟

Feeling left out?


نگران نباش، فقط روی این لینک برای ثبت نام کلیک کن. close