تالار گفتمان مانشت

نسخه‌ی کامل: مدت زمان مفید برای مطالعه یک درس
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
سه سال پیش موقعی که در حال مطالعه برای کنکور بودم دوستی داشتم که دچار یک مشکل اساسی شده بود. مشکلش این بود که خواندن درسهایی مثل معماری و سیستم عامل کلی اذیتش میکرد. علتشم این بود که تایم های مطالعه اش دو ساعت دو ساعت بود و دو ساعت خواندن معماری واقعا برایش طافت فرسا بود. اون موقع بهش پیشنهاد دادم تایمهای مطالعه شو 45 دقیقه 45 دقیقه کنه اولش کلی راضی بود ولی بعدا تو جمع بندی این مطالب کلی دچار مشکل میشد و بدترش این بود که تو هر روز مقدار کمی میتونست معماری بخونه و به همین دلیل به مشکل خورد.
بعد از کنکور به کتابی برخوردم که پاسخ سوالم بود. این کتاب در مورد ساختار ذهن انسان بود و بازه زمانی یادگیری ذهن و حافظه انسان.
در واقع تو این کتاب بیان میداشت که ساختار یادگیری انسان به این طریق هست که اول یک مطلب رو یادش میمونه انتهای اون مطلب رو یادش میمونه بعد مثل دو تا خط اینارو بهم وصل میکنه و یک سلسله مراتب معنایی ایجاد میکنه و این میشه حاصل فرآیند یاد گیری.
حالا فرض کنید بخواهیم دو ساعت پشت سر هم مهندسی نرم افزار بخونیم. اتفاقی که میفته اینه که چون فاصله نقطه شروع یادگیری با نقطه انتهایی زیاد میشه وصل کردن این دو تا به هم خیلی سخت میشه برای همین ممکنه یه سری اطلاعات این وسط از دست بروند. مثال دیگری میزنیم فرض کنید ساختمان داده بخواهیم بخونیم. توی دو ساعت حجم کمتری یاد میگیریم تا یه درس حفظی مثل نرم افزار. ولی باز هم مقدار اطلاعات ممکنه زیاد باشه و یک سری اطلاعات اون وسط از بین بروند.... به همین دلیل هست که بیشتر بچه ها مجبور میشند چند بار یک درس رو بخونند تا بفهمنند چی میشه.
پس نتیجه میگیریم که بازه منطقی برای خواندن هر درس (بازه بدون وقفه) 35 تا 50 دقیقه میباشد.(بستگی به درس داره هر چی درس حفظی تر این زمان کمتر و هر چی فهمیدنی تر و دشوار تر این زمان بیشتر) حالا آیا یه زمان برای یه درس کافیه؟
من یه پیشنهاد دارم که شاید به طریق علمی قابل اثبات نباشه ولی به لحاظ تجربی کارایی اون لااقل برای خود من اثبات شده. ما فرض میکنیم قراره که یه درس رو 2 ساعت مورد مطالعه قرار بدیم.
این تایم دو ساعته رو به چند گام تقسیم میکنیم. تو گام اول (که 35 تا 50 دقیقه باید باشه) قسمت اول مطالعه رو انجام میدیم. بعد بین 5 تا 10 دقیقه اونچه که خوندیم رو مرور میکنیم و بعد از اتمام مرور یه بازه 5 تا 10 دقیقه ای استراحت میکنیم. این میشه یه گام مطالعه . حالا با توجه به نوع درس و نوع زمان بندی میتونیم برای هر درس یک دو یا سه گام مطالعه داشته باشیم.
خود من اگه درس حفظی باشه 30 دقیقه مطالعه میکنم 5 دقیقه مرور و 5 دقیقه استراحت و برای یه درس حفظی سه گام مطالعه میکنم. و اگه درس فهمیدنی باشه 45 مطالعه 7 مرور و 8 استراحت میکنم و دو تا گام مطالعه میکنم.
به هر حال این ها یک سری معیار تجربی میباشند هر کسی میتونه با توجه به سیاق درس و الگوی یادگیری خودش این کار رو انجام بده. مثلا برای تست زنی ممکنه نیازمند گام های دیگه باشید. ولی کلا تو این بازه زمانی تابستان فرصت خوبیه تا بتونید گام های مطلوب مطالعه برای هر درس رو پیدا کنید وطبق اون مطالعه کنید. البته اگرم هیج کدوم از این حرفها رو قبول ندارید ویا امتحان کردید و نتیجه نگرفتید میتونید همون دو ساعت پشت سر هم مطالعه رو انجام بدید حداقلش اینه که بین دو تا گزینه اونو انتخاب کردید و این باعث میشه اون روش براتون سودمند تر باشه.
اما من چند تا مزیت این روش مطالعه گام به گام رو میگم:
اول این که باعث میشه نشاط تو یادگیری بالاتر بره
دوم این که برای هر درس با توجه به سبک و سیاق خودش مطالعه میکنید و همین باعث میشه میزان بازدهی مطالعه تون بیشتر بشه
سوم این که خستگی ناشی از مطالعه یکنواخت خیلی کمتر میشه
چهارم این که اون چند دقیقه مرور انتهای هر مطالعه باعث میشه اون مطلب خیلی بهتر تو ذهنتان تثبیت بشه
البته اگه یه ساختار درختی از هر درس داشته باشید این فرآیند میتونه بهتر کمکتون کنه. حالا در مورد ساختار درختی هم بعدا توضیحاتی میدم.
ان شا الله که این توضیحات به دردتان بخوره...
سلام.
2 سوال دارم!
1- منظورتون چیه که اگر درس حفظی باشه 3 گام مطالعه میکنین و اگر فهمیدنی باشه 2 گام مطالعه دارین؟؟
2- من همیشه سعی میکنم این روش رو انجام بدم اما مشکلی که دارم اینه که وسوسه میشم و میگم مثلا 50 دقیقه کمه و من که هنوز یکم انرژی دارم پس بهتره ادامه بدم!!
(18 مرداد 1391 12:51 ب.ظ)zeinab نوشته شده توسط: [ -> ]سلام.
۲ سوال دارم!
۱- منظورتون چیه که اگر درس حفظی باشه ۳ گام مطالعه میکنین و اگر فهمیدنی باشه ۲ گام مطالعه دارین؟؟
۲- من همیشه سعی میکنم این روش رو انجام بدم اما مشکلی که دارم اینه که وسوسه میشم و میگم مثلا ۵۰ دقیقه کمه و من که هنوز یکم انرژی دارم پس بهتره ادامه بدم!!
من تو همین پست گفتم منظورم از گام مطالعه چیه. و با توجه به اون تعریف گفتم دو یا سه گام مطالعه کنیم.
در باب مورد دوم هم بگم که قرار نیست با 50 دقیقه بیخیال شین و برین سراغ بعدی.وقتی 50 دقیقه میخونی 5 تا 10 دقیقه مرور ان چه که خوندی ضرورریه. بعدش یه کم استراحت (مجموع این 50 دقیقه مطالعه با مرور و استراحتش میشه یه گام) بعد دوباره شروع کنی یه گام دیگه مطالعه کنی
کلا گفتم اگه این زمانت رو زیاد کنی هم بیشتر خسته میشی هم ممکنه بازدهیت بیاد پایین تر. بازم باید امتحان کنی ببینی کدوم روش بهتره...
اگر درسی مثل ریاضی مهندسی، که محاسباتی هستش میخوای ۱۰ دقیقه مرور کنی در هرگام،این مرور کردن به چه صورتی انجام باید بشه؟
(18 مرداد 1391 02:16 ب.ظ)Pakzad نوشته شده توسط: [ -> ]اگر درسی مثل ریاضی مهندسی، که محاسباتی هستش میخوای ۱۰ دقیقه مرور کنی در هرگام،این مرور کردن به چه صورتی انجام باید بشه؟
کلا منظور از مرور این نیست که بشینیم از اول بخونیم یا مثال هاشو حل کنیم یا حتی حل مثال هایی رو که انجام دادیم نگاه کنیم. منظور از مرور اینه که ببینیم چیا خوندیم چه مطالبی رو خوندیم ارتباط معنایی اینا با مطالب قبلی که خوندیم و نیز ارتباط معنایی بین همین مطالبی که خوندیم و در کل این که چه مفهوم هایی رو مورد پوشش قرار دادیم. در درسهایی مثل ریاضی میشه حتی روش جل ها هم مرور کرد. یه جورایی میشه گفت مرور همون نتیجه گیریه. یعنی مثلا بگیم اگه این طور شد این کارو میکنیم اگه این طور شد این کار و .....
با عرض ادب خدمتتون آقای جهانی.
از نوشته هاتون خیلی استفاده کردم و چند تا سوال دارم.
نظرتون در مورد یک بار خوندن چندتا کتاب یا چند بار خوندن یه کتاب چیه؟کدومشو توصیه میکنید؟
و اینکه من چون مهر باید حدود 15 واحد بردارم چطوری میتونم خودمو به سایر رقبا برسونم و جا نمونم>
سلام ممنونم از مطالب خیلی مفیدتون من چند تا سئوال داشتم اگر مثلا از الان شروع به خوندن درسها بکنیم و همونطور که گفتین مثلا یه پلن سه هفته ای برای مطالعه ی دروس در نظر بگیریم در این دوهفته چند تا درس را انتخاب کنیم بهتره ؟من 5 درس را انتخاب کردم و اینکه همراه با خوندن در سها تست بزنیم یا اینکه اول یک دور کامل کتاب را بخونیم و همراه با مرور درس تست هم کار کنیم زمان تست زدن را از کی باید شروع کنیم؟
ممنون می شم اگر راهنمای مون کنید
من به تازگی شروع کردم واسه ارشد بخونم.البته دو سال هست فارغ التحصیل شدم.
تو این مدت به طور کلی از فضای درس و دانشگاه دور شدم.
ولی قبل اینکه مطلب شما رو بخونم به صورت ناخود آگاه تو این چند وقت که شروع کردم
از همین روش برای مطالعه استفاده کردم.
البته دلیلشم به خاطر اینکه ترس زیادی دارم از اینکه مطالبی رو که میخونم از ذهنم بپره.
واسه همین هر موقع مطلبی رو بخونم چند دقیقه ای رو واسه مرور میذارم
(18 مرداد 1391 06:11 ب.ظ)Payam92 نوشته شده توسط: [ -> ]با عرض ادب خدمتتون آقای جهانی.
از نوشته هاتون خیلی استفاده کردم و چند تا سوال دارم.
نظرتون در مورد یک بار خوندن چندتا کتاب یا چند بار خوندن یه کتاب چیه؟کدومشو توصیه میکنید؟
و اینکه من چون مهر باید حدود ۱۵ واحد بردارم چطوری میتونم خودمو به سایر رقبا برسونم و جا نمونم>
راجع به سوال اولت بگم که کلا کن پیشنهادم اینه که هر مطلب رو فقط از یک کتاب بخونید. تاکید نمیکنم که برای هر درس فقط یک کتاب رو بخونید چون هر کتابی تو یه سری فصل ها خوبه و تو یه سری جاها نقص داره. اول باید بدونید اصلا سرفصلهای کنکور چیه بعد اونارو از کتابی که انتخاب کردید بخونید اگه ارضاتون نکرد و یا نتونستید جواب سوالهاتون رو پیدا کنید و یا کلا مشکل داشتید با یه مطلب بعد برید سراغ یه منبع دیگه. بدیهیه که هر چه انتخاب اولتون بهتر باشه کمتر میرید سراغ منابع دیگه این که برای هر درس چند کتاب داشته باشی کلی استرس داوطلب رو زیاد میکنه و نیز کلی وقتتون رو هدر میده چون یه مطلب رو چند بار میخونی....
نکته ی بعدی این که تو کنکور بیشتر از این که تمرکزتون روی کتاب باشه روی مطلب باید باشه. یعنی برای فهمیدن مطلب برنامه ریزی کنید نه برای خوندن کتاب...امیدوارم منظورم رو رسونده باشم.
در مورد سوال دومت هم بگم که باید چه ترم دانشگاه داشته باشی چه نداشته باشی چه سر کار بری چه نری کلی کار هست که باید برای آماده سازی کنکور بکنی که تو یه جواب نمیشه همرو گنجوند.

(18 مرداد 1391 10:56 ب.ظ)mahsoltan نوشته شده توسط: [ -> ]سلام ممنونم از مطالب خیلی مفیدتون من چند تا سئوال داشتم اگر مثلا از الان شروع به خوندن درسها بکنیم و همونطور که گفتین مثلا یه پلن سه هفته ای برای مطالعه ی دروس در نظر بگیریم در این دوهفته چند تا درس را انتخاب کنیم بهتره ؟من ۵ درس را انتخاب کردم و اینکه همراه با خوندن در سها تست بزنیم یا اینکه اول یک دور کامل کتاب را بخونیم و همراه با مرور درس تست هم کار کنیم زمان تست زدن را از کی باید شروع کنیم؟
ممنون می شم اگر راهنمای مون کنید

بستگی داره که کی بخوای مطالعه کنی. مثلا اگه تو تابستون منظورت باشه که من میگم شش تا درس رو باید پوشش بدی ولی از مهر به بعد باید تمام درسها رو تو این برنامه پوشش بدی. (حالا به هر طریق که خودتون صلاح میدونید) پیشنهادم هم اینه که فعلا تو تابستون نرید سراغ تست زنی و این مرحله رو بزارید تا اشنا شید با درسها و بفهمینشون. بعدا راجع به زمان تست زدن بیشتر توضیح میدم
با عرض سلام مجدد،
آقای جهانی، اگه برای یه درس تصمیم گرفتیم ۲ ساعت تو چندتا گام بخونیم، بعد وسط یه مبحث (مثلا جمع و تفریق اعداد علامت دار)، زمان به اتمام رسید درس و بزاریم کنار یا کل مبحث‌و بخونیم (حجم مباحث متفاوته، یک یا دها صفحه می‌تونه باشه)؟ یا پیشنهاد می‌دید مثلا تا آخر جمله بخونیم و بقیش و بزاریم واسه بعد؟

ممنون
(03 تير 1392 03:53 ب.ظ)arian_61 نوشته شده توسط: [ -> ]با عرض سلام مجدد،
آقای جهانی، اگه برای یه درس تصمیم گرفتیم ۲ ساعت تو چندتا گام بخونیم، بعد وسط یه مبحث (مثلا جمع و تفریق اعداد علامت دار)، زمان به اتمام رسید درس و بزاریم کنار یا کل مبحث‌و بخونیم (حجم مباحث متفاوته، یک یا دها صفحه می‌تونه باشه)؟ یا پیشنهاد می‌دید مثلا تا آخر جمله بخونیم و بقیش و بزاریم واسه بعد؟

ممنون
ترجیحا باید سعی کنید مبحث رو به یه جای مناسبی برسونید بعد رهایش کنید. تایم یه راهنماست زنگ کلاس نیست که بگیم تا زنگ خورد بقیه باشه برای جلسه بعدی. دست خودتونه. اگه فکر میکنید باید ادامه بدید، ادامه بدهید تا یه جای خوبی برسهSmile
سلام خدمت شما دوست عزیز تشکر بسیار بسیار فراوان از راهنمایی های خوبتون. من تقریبا از هفته ی دوم خرداد به طور جدی شروع به خوندن کردم تا الان هم چندین برنامه رو امتحان کردم ولی به بن بست خوردم! این دفعه میخوام روش شما رو امتحان کنم. امیدوارم نتیجه بگیرم. یک سوال هم داشتم. اینکه شما گفتین از الان تست نزنیم پس برای اینکه ببینیم مطالب رو یاد گرفتیم یا نه از چه محکی استفاده کنیم. مثلا من کتابهای پوران و مقسمی رو میخونم که فصل به فصل سوالات تستی داره اونا رو نباید حل کنم بعد از اتمام فصل؟ در مورد مطالعه ی چند منبع کتاب هم من فقط برای دروسی که احساس میکردم ضعیف ترم منابع اصلی رو تهیه کردم مثل طراحی الگوریتم و ساختمان داده و مدار منطقی و معماری البته چون مدتی بین فارغ التحصیلی و کنکور فاصله افتاده مطالب رو یادم رفته در صورتی که قبلا مشکلی در این دروس نداشتم. اخلاق بدی دارم که تا مطلب رو از پایه نفهمم احساس وحشت از نفهمیدن بهم دست میده . باید همه چیز رو اصول اساسیشو بفهمم .حالا کتاب پوران این دروس رو هم دارم الان مثلا کتاب پوران رو یه مبحث میخونم می بینم نمی فهمم میرم سراغ منبع اصلی مفصل تر توضیح داده بعد دوباره منبع اصلی رو ادامه میدم می بینم نمی فهمم میرم سراغ کتاب پوران اونجا بهتر گفته بین این دو کتاب پاسکاری میشم و این باعث شده تا حد زیادی احساس وحشت کنم. که مطلب رو یاد میگیرم یا نه! لطفا راهنمای بفرمایید ممنون.
لینک مرجع