تالار گفتمان مانشت

نسخه‌ی کامل: چگونگی استفاده از نرم افزار latex
شما در حال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب بندی مناسب.
سلام دوستان راجع به این نرم افزار می شه هر چی می دونید توضیح بدید البته تو گوگل هستSmileخواستم اینجا مطرح کنم چون انگار تو مقاله نوشتن بدرد می خوره.
یکی از نرم افزارهای حروف چینی و پردازش متنه. مثل Word اما تفاوت ساختاری دارن.

نحوه عملکردش به این شکله که شما متن مورد نظرتون مثل کتاب یا مقاله را به زبان TEX، در یک IDE می نویسید. همانطور که به عنوان مثال برنامه سی شارپ را در ویژوال استودیو می نویسید. بعد از اون برنامه نوشته شده خودتونو کامپایل می کنید و خروجی آن یک فایل پی دی اف میشه !

معمولا علت ترجیح دادن لاتک به ورد :
- کیفیت فایل حروف چینی شده در لاتک بسیار بالاتر از ورد است.
- عملکرد ساده تر و روتین تری دارد. مثلا با یک دستور عنوان مشخص می شه و با دستور دیگه ای نام فصل و با دستور دیگه ای نام بخش مشخص می شه و در نهایت اگر الگوی متن را عوض کنید همه تغییرات به صورت اتوماتیک اعمال می شه !
- برای ایجاد کتاب های بیشتر از 200 صفحه نرم افزار ورد بسیار مشکل ساز میشه. مثلا تصمیم می گیرید اندازه یک عکسو تو صفحه 19 تغییر بدید. اگر از ورد استفاده کنید تا صفحه آخرو باید چک کنید که بهم ریختگی رخ نده و فرض کنید 650 صفحه داشته باشید ولی با لاتک جای نگرانی نیست.
- قواعد روانشناسی حروف چینی را رعایت می کند مثلا روانشناسان متوجه شده اند که هر خط کتاب باید حداکثر 60 حرف باشد و این در لاتک رعایت می شود در حالی که در ورد این وظیفه نویسنده است که این موارد را رعایت کند.
- بعضی از ژورنال ها تنها فایل لاتک می پذیرند.

البته نمی شه گفت ورد بهتره یا لاتک ! هر کدوم کاربرد خودشو داره ولی احتمالا برای تحصیلات آکادمیک ، لاتک ابزار پرکاربردیه.

البته این نر افزار برای زبان انگلیسی طراحی شده ولی برای فارسی نویسی کارهایی انجام شده :
1. تکِ پارسی - ایم نرم افزار خیلی ساله که آپدیت نمی شه.
2. فارسی تک دانشگاه شریف که به مدیریت دکتر قدسی دانشگاه شریف، طی سه پروژه کارشناسی (درست به خاطر ندارم) ایجاد شد که در زمان خودش حسابی درخشید و همتایی نداشت ولی خیلی وقته که آپدیت نشده و ضمنا اگر ازش استفاده کنید دیگه مقدور نیست از همه امکانات لاتک استفاده کنید چون ادیتور و کامپایلر و کد گزاری خودشو داره و یونیکد نیست و نمی شه با ویرایشگر های دیگه بازش کرد. البته یه کارایی کردن که بشه باهاش راه بیایم.
3. زی پرشین که بهترین گزینه هست و اگر ازش استفاده کنید می تونید همزمان از همه امکانات لاتک استفاده کنید.

برای نصب می تونید از توزیع های مختلفی استفاده کنید. پیشنهاد می کنم از توزیع TEXLIVE استفاده کنید که حدود دو گیگ می شه. بعدش می تونید یک ادیتور هم دانلود کنید که در واقع کار IDE را براتون می کنه.
با سلامSmile
من WinEdt و MikTex رو نصب کردم با این دوتا می شه کار کرد؟اولی برای نوشتن دومی برای کامپایل؟
بله کافیه. البته milk tek شامل همه بسته های کتابخانه لاتک نیست و برای فارسی نویسی باید جداگانه زی پرشین را نصب کنید.
لینک مرجع